Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leijten in debat over huishoudelijke verzorging

De Eerste kamer debatteert dinsdag met Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten over drie initiatiefvoorstellen voor de huishoudelijke verzorging in de Wmo. De voorstellen werden oorspronkelijk ingediend door oud-Kamerlid Agnes Kant (SP).
Leijten in debat over huishoudelijke verzorging

De voorstellen die Leijten gaat verdedigen, gaan over de basistarieven voor huishoudelijke verzorging, de aanbesteding van de huishoudelijke verzorging en de bekostiging van de huishoudelijke verzorging door specifieke uitkeringen. Voor deze wetsvoorstellen moet de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gewijzigd worden.

Aanbesteding

De SP wil basistarieven instellen zodat zorgaanbieders altijd een prijs ontvangen die minimaal gelijk is aan de kostprijs van goede zorg onder de juiste arbeidsvoorwaarden. Ook wil Leijten de verplichte aanbesteding van huishoudelijke verzorging beëindigen. De  aanbesteding leidt tot concurrentie op prijs en niet tot verbetering van de prijs-kwaliteitverhouding, aldus de partij.

Uitkering

Tot slot wil de SP dat de gemeente de  huishoudelijke verzorging met specifieke uitkeringen gaat bekostigen. Door de bekostiging via doeluitkeringen te laten verlopen wil Leijten ervoor zorgen dat de gelden voor huishoudelijke verzorging ook echt voor deze verzorging worden gebruikt.

Vanaf 13.30 uur is het debat in de plenaire zaal rechtstreeks te volgen via www.eerstekamer.nl

Bron: Eerste Kamer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.