Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Lege stichting vangnet voor failliete thuiszorg

Onder de paraplu van cliëntenorganisatie NPCF heeft staatssecretaris Bussemaker twee stichtingen opgericht waarin personeel en zorg van failliete thuiszorgonderdelen van Meavita kunnen worden ondergebracht. Om orde op zaken te stellen en uiteindelijk weer door te verkopen aan een andere zorgaanbieder.
Lege stichting vangnet voor failliete thuiszorg

Door Carolien Stam – De twee stichtingen zijn in het leven geroepen door staatssecretaris Bussemaker om de zorg aan cliënten te garanderen wanneer thuiszorgonderdelen van Meavita failliet gaan. Ook het personeel wordt in de stichting ondergebracht om de zorgverlening uit te kunnen voeren. ‘De stichting wordt dan even zorgaanbieder,’ verklaart woordvoerder Annette Dijkstra van VWS. ‘Dat kan niet onder verantwoordelijkheid van VWS.’

Exercitie
De VNG (vereniging Nederlandse Gemeenten) en de zorgkantoren zagen er niets in om onder hun paraplu zo’n stichting op te richten, volgens Dijkstra. Vanuit het belang van continuïteit van zorg is de Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie (NPCF) benaderd. ‘Wij hebben slechts de administratieve handeling gedaan, de notariële exercitie,’ zegt Frank van der Meijden van de NPCF. ‘De inhoudelijke invulling van de stichting is aan VWS.’

Gezond
Het wordt de taak van de stichting om orde op zaken te stellen van de failliete erfenis van Meavita. Dijkstra: ‘Na surseance worden alle taken van het failliete bedrijf overgenomen door de stichting, waarin de zorgverlening en het personeel zijn ondergebracht. Die zal alles doen om het bedrijf weer gezond te maken om uiteindelijk door te verkopen aan een andere zorgaanbieder.’

Oplossing
De stichtingen zijn nog niet ingevuld, want er zijn nog geen failliete onderdelen van Meavita ‘op straat’ terecht gekomen. In Den Haag heeft Thuiszorgservice Nederland – dochter van het schoonmaakbedrijf Asito – de noodlijdende huishoudelijke verzorging van Meavita overgenomen. In Groningen is nog geen oplossing gevonden voor de zorg en het personeel van Meavita dat daar op straat dreigt te komen.

Bestuurder
De stichtingen krijgen een bestuur en een Raad van Toezicht. Volgens de Volkskrant is de eerste bestuurder van de stichtingen al bekend: Gerrit Jan van Otterloo van de PvdA. Hij is ook bestuurder bij het College Sanering Zorginstellingen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft volgens het dagblad toegezegd de start van de stichtingen te financieren met balanssteun en saneringsbijdragen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik kan alleen nog maar huilen. Als verpleegkundige in de wijk en één van die 20.000 werknemers. Wij waren al wijkverpleegkundigen voordat op last van de regering de thuiszorg opengebroken moest worden voor de heilige marktwerking. Niemand in de organisatie die toen ineens ‘meavita’ moest gaan heten was daar blij mee. Ik hoor het mijn collega nog zeggen:”Ik kwam op het hoofdkantoor en ineens stonden er allemaal Audi’s voor de deur en liepen er mannetjes in krijtstreep pakken binnen, schriekk, dit kan niet goed gaan.” En het ging niet goed. In een paar jaar tijd is de thuiszorg om zeep geholpen. De selfish businessmen die dat op hun geweten hebben zijn met de noorderzon en een hoop AWBZ geld verdwenen.
  En nu gaat meavita op de schop en realiseert niemand zich dat het o.a. om die verpleegkundigen gaat die al door de wijk zwoegden toen het nog gewoon wijkverpleging was. Eerst zijn we verkocht aan de markt, en onder de tirannie van ‘productiviteit’ terechtgekomen, waarbinnen de indicaties door telefonerende kantoormedewerkers gesteld worden. Toen bleek dat het slecht ging en verloren we eerst onze collega’s, daarna ons pand vanwaaruit we onze wijken bereikten, En nu krijgen we nog een schop na omdat ‘de mark’ toch niet zo zaligmakend blijkt voor ons vak, en de bestuurders die we opgedrongen kregen niet goed functioneerden. De huidige directie mag behandeld worden alsof het allemaal aan hun heeft gelegen, en niemad ziet dat vanuit overheidsbemoeienis de thuiszorg kapot heeft kunnen gaan en dat nu vanuit overheidsbemoeienis we ook nog es een trap na krijgen.
  Ik kan alleen nog maar huilen als ik hoor dat Bussemaker continuiteit van zorg garandeerd. Ze liegt……….. WIJ garanderen continuïteit van zorg, omdat wij de zorg leveren, dwars door alle waanzin van ‘marktwerking’ en slecht bestuur heen. Wij maken nu dagen van 13 uur omdat de uitzendbureaux hun krachten terugtrekken.
  En dat slechte bestuur is allang weg. Niets roept hun ter verantwoording en wij krijgen de trap na, en niemand, niemand kan nog de tijd terugndraaien en de enorme angst waar momenteel onze patienten, oooohhhh sorrryyy:KLANTEN, wegnemen. Want hoe kunnen ze nu nog vertrouwen of er morgen nog iemand komt om ze uit bed te helpen?
  Dank u wel mevrouw Bussemaker, dat u zo goed bent geweest om de wereld te redden van slecht bestuur.
  Ik hoop dat de nationale ombudsman eens uw bestuursbekwaamheid zou willen toetsen, want u straft de verkeerden, en uiteindelijk zijn het de allerzweaksten in onze gedegenereerde samenleving die de grootste klappen opvangen. Maar daar heeft u natuurlijk geen boodschap aan, u wilde meavita kapot zien en dat is u gelukt. Gefeliciteerd, maar ik zou niet graag in uw schoenen staan op het moment dat u zich realiseert wat de WERKELIJKE gevolgen zijn van uw holle frasen beleid.
  is getekend:
  een daadwerkelijke zorgleveraar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.