Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Laat mensen sparen voor zorg oude dag’

Zorgverzekeraar Uvit, één van de grootste van het land, pleit voor de invoering van een nieuwe manier om de ouderenzorg te financieren. Mensen zouden moeten gaan sparen voor de zorg die ze later als senior nodig hebben. Het nieuwe systeem is volgens het bedrijf nodig, omdat de kosten voor ouderenzorg, nu betaald uit de AWBZ, door de vergrijzing de pan uit dreigen te rijzen.
'Laat mensen sparen voor zorg oude dag'

Diverse partijen binnen de gezondheidszorg noemen al langer het idee van zorgsparen. Topman Martin Bontje van Uvit heeft het voorstel ingebracht bij de ambtelijke commissie die op verzoek van het kabinet de toekomst van de AWBZ onder de loep neemt. De werkgroep presenteert donderdag haar bevindingen.

Visie

Meer organisaties presenteren deze dagen hun visie op de houdbaarheid van het zorgstelsel. Vorige week pleitte de Consumentenbond al voor een ingrijpende reorganisatie. De vrijblijvendheid moet volgens de organisatie uit het systeem. Ook moet het veel efficiënter worden gemaakt. Bij de begeleiding van ouderen zouden veel meer vrijwilligers en mantelzorgers moeten worden ingezet.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto:Stock.xchng

4 REACTIES

 1. Hoezo nog meer sparen voor de oude dag?
  ik werk al bijna 35 jaar betaal mijn Verplichte pensioenpremie waar ik niets over te zeggen heb, betaal iedere maand mijn aandeel voor de awbz, en ziektekostenverzekering, belastingen, btw, eigen bijdragen, als ik dat allemaal niet meer hoef dan zie ik al dat geld graag retour komen over de afgelopen 35 jaar , stop ik vandaag nog met werken en zal ik zelf voor mijn oude dag zorgen. Kan ik zelf mijn keuzes maken tenminste.

 2. Lees alle reacties
 3. De vergrijzing zien de verzekeraars als een nieuwe winstkans. Aardig bedacht maar wie kunnen er sparen en wie niet?
  Hoe groot is de kans overigens dat het gespaarde geld straks ook werkelijk wordt uitgekeerd? We hebben net een episode achter de rug waar sprake was van woekerpolissen, mislukte financiele producten, overbedeelde managers ect…
  De basis van de verzorgingsstaat was tot voor kort solidariteit en collectiviteit. Als het aan de verzekeraars ligt is die ter ziele gedragen en gaan we terug naar de gedachte dat de breedste schouders alleen de eigen lasten dragen. Niet doen dus. Laten we met elkaar de problemen van de vergrijzing aanpakken en niet verder wegzakken in een individualiserende
  samenleving.

 4. Veel mensen verdienen niet zoveel dat ze nog kunnen sparen, de belasting pak nu alles al af.
  Als je spaart moet je daarover nog eens belasting betalen. Wie weet hoe oud je wordt, spaar je voor later, en later komt niet meer!!!
  Steeds hoger ziektekosten en eigen bijdragen. Wij hebben nu al zoveel ziektekosten die niet meer aftrekbaar zijn.
  Wij betalen steeds meer belasting, veel sociale voorzieningen zijn verwijderd. Wat gebeurd er met het belasting geld?

 5. zorgverzekeraar uvit, een commercieel bedrijf die winst maakt , natuurlijk maar hoe zit het dan met de verzekeringspenningen die u nu krijgt, en de belastingpenningen die we allemaal opbrengen voor de ouderen zorg.waar blijven die, veranderingen gaan gepaard met hogere kosten en wie moet die nu weer opbrengen.vele mensen die nu zorg nodig hebben , hebben geen tijd meer om voor zorgsparen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.