Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwetsbare kinderen in de knel door bezuinigingen AWBZ’

Door de bezuinigingen van 800 miljoen in de AWBZ komen kwetsbare kinderen zoals zwerfjongeren, verslaafde jongeren en kinderen met een autistische stoornis of licht verstandelijke handicap in de knel. Dat zijn de verwachtingen van het Interprovinciaal Overleg (IPO). In een brief aan de Tweede Kamer en de ministeries van Jeugd en Gezin en VWS vraagt het IPO om aandacht voor deze kwetsbare groep.
‘Kwetsbare kinderen in de knel door bezuinigingen AWBZ'

Door Alexandra Sweers – Vanaf 1 januari kunnen alleen mensen met ernstige beperkingen, die zonder begeleiding niet zelfstandig kunnen wonen of naar school gaan, aanspraak maken op de ondersteunende begeleiding binnen de AWBZ. Dit zorgt ervoor dat meer jongeren en hun ouders voor hulp moeten aankloppen bij de gemeente en het speciaal onderwijs. Het is volgens het IPO zeer de vraag of gemeentelijke voorzieningen en het onderwijs in staat zijn die extra vraag naar zorg op te vangen.

Verstoken
Tot nu toe konden gemeenten bij het bieden van opvang aan zwerfjongeren en verslaafde jongeren een beroep doen op de AWBZ. De gemeenten zijn volgens de Wmo vrij in de mate waarin zij invulling willen geven aan de ondersteuning bij opgroeien en opvoeden voor mensen met een beperking. Naarmate gemeenten deze taken minder goed invullen, blijven deze kinderen verstoken van de juiste hulp, aldus het IPO.

Wachtlijsten
Woordvoerder Arne van Os: ‘We vrezen dat door de bezuinigingen jongeren met psychiatrische problemen terecht komen bij jeugdzorg die daar mogelijk niet horen. Zij hebben de geestelijke gezondheidszorg nodig.’ Er treedt een verdringingseffect op wanneer AWBZ-jongeren bij jeugdzorg terecht komen. Dit komt de wachtlijsten niet ten goede, aldus Van Os.

Aandacht
De provincie en grootstedelijke regio’s kunnen bovendien geen verantwoordelijkheid nemen voor de financiële gevolgen voor de jeugdzorg zolang het ministerie daar geen compensatie voor afspreekt. In het voorjaar van 2009 zal het kabinet beslissen over het compensatiebedrag van 50 miljoen euro in 2009 en 150 miljoen euro in 2010. Van Os: ‘Het is nog volstrekt onduidelijk of dit voldoende is. We hopen dan ook dat de kamerleden serieus rekening gaan houden met deze compensatie in de begroting.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.