Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart van ouderen heeft grote moeite met dagelijkse handelingen

Ruim een kwart van de mensen van 75 jaar of ouder heeft grote moeite met dagelijkse handelingen zoals traplopen en uitkleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Kwart van ouderen heeft grote moeite met dagelijkse handelingen

Vrouwen zijn vaker beperkt dan mannen. Van de groep van 55 jaar of ouder in particuliere huishoudens heeft ongeveer een van de acht grote moeite met dagelijkse handelingen. Bij vrouwen komt dat tweemaal zo veel voor als bij mannen. Onder de dagelijkse handelingen vallen bijvoorbeeld eten en drinken, gaan zitten en opstaan uit een stoel, in- en uit bed stappen, zich wassen en zich verplaatsen binnens- en buitenshuis.

Aandoening

Van de 55-plussers had 72 procent vorig jaar te maken met langdurige aandoeningen. Vaak gaat het om meerdere tegelijk. Van dat laatste is bij 75-plussers sprake in 60 procent van de gevallen. Oudere vrouwen hebben meer aandoeningen dan mannen. Zij zijn gemiddeld ouder dan mannen in hun leeftijdsgroep.

Bloeddruk

De meest voorkomende aandoeningen bij vrouwen van 55 jaar of ouder zijn gewrichtsslijtage (39 procent) en hoge bloeddruk (36 procent). Bij mannen komt hoge bloeddruk het meeste voor (30 procent), gevolgd door gewrichtsslijtage.

Bron: ANP/CBS/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.