Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kraamzorg in problemen door failliet zorgbemiddeling

Door faillissement van zorgbemiddelaar ATC komen ruim twintig kraamzorgorganisaties financieel in de problemen. Zorgverzekeraar UVIT - samenwerking tussen Univé-VGZ-IZA-Trias – die de zorgbemiddelaar heeft ingeschakeld, weigert drie miljoen euro aan verleende kraamzorg te betalen.
Kraamzorg in problemen door failliet zorgbemiddeling

Zorgverzekeraar UVIT schakelde zorgbemiddelaar ATC in om voor UVIT-verzekerden te bemiddelen in de kraamzorg. UVIT verplichtte de kraamzorgaanbieders om via ATC te werken. Nu de zorgbemiddelaar failliet is, dreigen de ruim 20 kraamzorgorganisaties 2 tot 3 miljoen euro aan reeds verleende zorg niet betaald te krijgen. Verzekeraar UVIT is niet bereid de financiële schade aan zorgaanbieders te vergoeden.

Woedend
Brancheorganisatie Actiz is woedend over de houding van de zorgverzekeraar. ‘UVIT moet haar verantwoordelijkheid nemen en met een reëel voorstel te komen. De financiële strop komt immers voort uit het beleid van UVIT. Zorgaanbieders die in bepaalde regio’s kraamzorg wilden geven aan verzekerden van UVIT, moesten werken via bemiddelingsbureau ATC. Dat was jarenlang het beleid van de zorgverzekeraar.’

Onbetaalde rekeningen
Zorgbemiddelaar ATC ging in december failliet. Meer dan 20 kraamzorgorganisaties zitten nu met onbetaalde rekeningen voor verleende kraamzorg aan zo’n 2000 vrouwen. De kraamzorgverleners dreigen 2 tot 3 miljoen euro te verliezen, waardoor de financiële positie van de zorgaanbieders in gevaar komt.

Sigaar
ActiZ probeerde met zorgverzekeraar UVIT tot een oplossing te komen. Maar UVIT zegt niet te kunnen betalen omdat zij de zorg destijds al had betaald aan het zorgbemiddelingsbureau. UVIT wil wel de helft van het geld betalen. maar houdt dan jarenlang geld in op het kraamtarief dat de zorgaanbieder berekent. ‘Een sigaar uit eigen doos’, volgens ActiZ. ‘Op die manier gebruikt de verzekeraar de inhoudingen om het geld weer terug te verdienen. Zo draait de kraamzorg dus alsnog op voor de schade.’

In opdracht
Behalve zorgbemiddelaar ATC is volgens ActiZ ook een andere bemiddelaar: Multizorg bij de onbetaalde rekeningen betrokken. Multizorg werkt in opdracht van diverse zorgverzekeraars maar besteedt het werk vervolgens weer uit aan ATC.
Inmiddels heeft zorgverzekeraar UVIT voor 2010 aan de zorgaanbieders een direct contract voorgelegd. ActiZ ziet dat als een stap in de goede richting.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.