Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kosten pgb’s in vijf jaar meer dan verdubbeld

Tussen 2004 en 2009 is het aantal pgb's met bijna 12 procent per jaar gegroeid. De kosten ervan zijn in die periode meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het college verwacht dat de groei in 2010 onverminderd doorzet.
Kosten pgb's in vijf jaar meer dan verdubbeld

Het subsidieplafond voor persoonsgebonden budgetten bedraagt in 2010 totaal 2.306,3 miljoen euro. Dat is 79,5 miljoen meer dan in 2009. Ondanks deze verhoging en de AWBZ Pakketmaatregelen was dit plafond al op 30 juni bereikt, zo schrijft het Cvz. De minister van VWS stelde om die reden om per 1 juli 2010 een pgb-stop in.

Lees meer artikelen over het pgb in het gelijknamige dossier >>

Meer dan 2 miljard
De kosten van pgb’s stegen tussen 2004 en 2009 van 764 miljoen naar meer dan 2 miljard euro in 2009. In vijf jaar tijd is sprake van meer dan een verdubbeling. In deze periode was jaarlijks sprake van een gemiddelde toename van de lasten met ruim 21 procent. Dit blijkt uit Zorgcijfers kwartaalbericht. Hierin vermeldt het Cvz de financiële ontwikkelingen in de Zorgverzekeringswet en de AWBZ.

Zelfstandig wonen
De verklaring voor de groeiende populariteit van de pgb’s ligt in de wens van veel zorgvragers om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, zo schrijft het Cvz. Daarmee neemt ook de behoefte aan op maat gesneden extramurale zorg toe.

Overheveling
In de periode 2004-2009 was de toename van het aantal pgb’s in 2007 relatief gering. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van de overheveling van de functie huishoudelijke zorg naar de Wmo, zo legt het Cvz uit. ‘Het pgb voor indicaties van relatief eenvoudige huishoudelijke verzorging was aanzienlijk lager dan voor veel andere indicaties. Met het wegvallen van deze relatief goedkope pgb’s ging de gemiddelde pgb-omvang per budgethouder omhoog.’

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CVZ/Foto ANP: Lex van Lieshout, ANP

2 REACTIES

 1. Lijkt me een prima zaak dat de PGB’s zo toenemen. Hiermee dien je meerdere doelen.
  Allereerst zijn mensen met een PGB baas over hun inzet van zorgdiensten en/of producten. Dat is voor mensen met een chronische ziekte goed want daarmee kunnen ze hun eigen regie voeren. Bij zorg of producten In Natura is iemand veel meer afhankelijk.
  Maar bovendien zijn de tarieven voor PGB beduidend lager dan de tarieven voor In Natura.
  Wie kan daar dan problemen over maken, niemand toch? Het maakt de gezondheidszorg/Wmo alleen maar goedkoper.

 2. Lees alle reacties
 3. Ja dat krijg je als de wvg opdoekt en naar een nieuw onozel systeem gaat als de wmo/pgb ..
  hier is voor gewaarschuwd toen het eraan kwam die wmo .. het lijkt er meer op om het toen deze kant op te drukken om dan meer te kunnen bezuinigen
  dat pgb was voor alleen staanden ouderen en gehandicapten ,,, nu maken meer groepen daar gebruik van
  verslavings zorg
  ADHD,ers
  noem maar op ..
  dit probleem heeft de overheid met menig waarschuwen zelf veroorzaakt .. en zoal gebruikelijk kan je men hier niet meer op afrekenen ..
  zeer kwalijke zaak ..
  het beste is terug naar de wet wvg en dan filteren in de awbz pot ,,, toen de wvg pot alleen bestond , bleef er elk jaar zelfs geld over dat de gemeenten aan het eind van het jaar er handig uit graaide voor anderen doeleinden , zoals infrastrucktuur .. dat had toen zwaar bestraft moeten worden..
  de hele wmo en pgb ,, is vooral voor mensen die niet invalide zijn . bv minister president rutte zij het zelf ,,, dat we tegenwoordig te snel iemand een stempel geven en dan veroordelen tot een afkeurings label ,, en dat wordt maar al te graag gedaan om die versorde groep dat explosief uitdijt voor werknemers in deze zorg ,, want vergeet niet , heel belangrijk !!! voor elke invalidie of wat voor aandoening dan ook per persoon zijn 5 a personen nodig die dan maar ook niets met die invalide van doen heeft ,,, de zogenaamde bene onder het bureau en niet naast de invalide bij de rolstoel of aan bed ,,
  zo zie je maar wat ministers de laatsen dagen zeiden ,, men wil graag winsten maken over de ruggen van de kwetsbaren ,, dus de validen willen winst maken over de invaliden … het moet niet gekker worden
  DUS deze headline :
  Kosten pgb’s in vijf jaar meer dan verdubbeld
  had moeten zijn :
  de overheid heeft door fouten de kosten laten verdubbelen in meer dan vijf jaar ..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.