Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Korting op pgb gaat door

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS handhaaft de korting van drie procent op de tarieven voor het persoonsgebonden budget (pgb). Een Kamermeerderheid wil wel dat het pgb een volwaardige regeling blijft. Dat bleek tijdens de behandeling van de begroting van VWS in de Tweede Kamer vorige week.
Korting op pgb gaat door

Enkele Tweede-Kamerfracties wilden dat de staatssecretaris de bezuiniging van drie procent op de pgb-tarieven ongedaan zou maken. Maar staatssecretaris Veldhijzen van Zanten (VWS) geeft daar geen gehoor aan omdat de tarieven voor zorg in natura ook met drie procent omlaag gaan. Veldhuijzen van Zanten wil voor het pgb geen uitzondering maken, meldt Zorgvisie.

Volwaardig
De korting en het niet indiceren van de pgb-tarieven is nog een maatregel van het vorige kabinet. De Tweede Kamer wil dat het pgb een volwaardige regeling blijft. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA en PVV, en mogelijk nog meer partijen, steunt twee moties van VVD-Kamerlid Venrooy-van Ark. Die stelt dat het mogelijk moet blijven om wooninitiatieven voor gehandicapten met het pgb te financieren.

Dertig procent
Op het ministerie circuleren plannen om het budget voor deze doelgroep te korten tot in sommige gevallen wel dertig procent. De Tweede Kamer vreest dat er met die maatregelen veel wooninitiatieven gaan omvallen.

Garantie
Oud-staatssecrataris Jet Bussemaker heeft afgelopen jaar de Tweede Kamer de garantie gegeven dat wooninitiatieven voor gehandicapten niet getroffen zouden worden. Tijdens het debat in de Kamer vroeg GroenLinks-parlementariër Linda Voortman of de staatssecretaris deze garantie zou overnemen, maar dat weigerde ze.

Pgb-brief
Wat Veldhuijzen van Zanten met de plannen voor de kortingen van dertig procent gaat doen, is niet duidelijk. Zij verklaarse dat ze ‘in ieder geval niet van toepassing op 2011’. Die plannen zouden op zijn vroegst in 2012 ingaan. Veldhuijzen van Zanten heeft de Kamer meer tijd gevraagd om zelf met een visie op de toekomst van het pgb te komen. Voor 1 december zal Veldhuijzen van Zanten duidelijkheid verschaffen over hoe ze de pgb-stop, door oud-minister Klink op 1 juli afgekondigd, per 1 januari gaat opheffen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Zorgvisie

3 REACTIES

  1. De onderkant van de samenleving wordt weer gepakt. Ze zijn gemakkelijke prooi! Het hebben van een handicap is niet in geld uit te drukken. Dat weten alleen de personen zelf en hun directe familieleden. Deelname aan de maatschappij is de kreet. Ik geloof er niet echt in zolang er mensen zijn die de doelgroep aan alle kanten laat inleveren en hoopt op hulp van??????? Als de samenleving bereid is om deze doelgroep op vrijwillige basis te helpen dan hadden ze dat mijn insziens al lang gedaan. Of komen ze vanuit Den Haag op vrijwillige basis, Niet in de baas zijn tijd, de doelgroep helpen. Het is achter een bureau zo gemakkelijk te bedenken maar tja in de werkelijk is het hebben van een gehandicapt gezinslid niet zo eenvoudig!
    Ik begrijp dat ook de mensen in de poliutiek 3% inleveren. Of moeten dat de medewerkers alleen doen die via een PGB bij de mensen in dienst zijn? Wat dat zou het concreet betekenen! Nee handen af van PGB!

  2. Lees alle reacties
  3. De strijd om de centen brandt nu goed los.
    Let maar eens op. Als het PGB wettelijk verankerd gaat worden als volwaardige keuzemogelijkheid, gaan de gevestigde zorginstellingen dat voelen. Neem van mij aan dat er in Den Haag druk gelobbyd wordt om dit te voorkomen. Die hebben genoeg invloed om zaken zoveel mogelijk bij het oude te houden, Vooral als het gaat om hun inkomen als bestuurders in de zorg met en zonder wanbeleid. Dan liever het PGB de nek omdraaien. Schande!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.