Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Knip verpleging en verzorging gaat waarschijnlijk niet door

De geplande overheveling van de persoonlijke verzorging naar de gemeenten gaat hoogstwaarschijnlijk niet door. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS overweegt de verpleging en verzorging onder te brengen in de Zorgverzekeringswet. Dat meldt Zorgvisie.
Knip verpleging en verzorging gaat waarschijnlijk niet door
Foto: ANP Photo

De gesprekken over alternatieve AWBZ-plannen tussen VWS en de brancheorganisaties ActiZ, ZN, NPCF, Per Saldo en enkele ActiZ-leden (Buurtzorg Nederland, Zorgaccent en Amstelring) zijn deze week in een stroomversnelling gekomen, weet Zorgvisie. In de nieuwe plannen zou de knip verdwijnen tussen persoonlijke verzorging en verpleging. Die worden dan per 2015 overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (ZW).

Goedkoper

Uit documenten in handen van Zorgvisie blijkt dat de overheveling uit de AWBZ gepaard gaan met een structurele korting van 600 miljoen euro. Dat komt doordat de zorgverzekeraars de persoonlijke verzorging en verpleging goedkoper kunnen uitvoeren. Persoonlijke verzorging onderbrengen bij de gemeenten, het oude plan, moest 500 miljoen euro besparen.

Onnodig duur
Die bezuinigingen kunnen met het oude plan in werkelijkheid helemaal niet worden gerealiseerd, zo blijkt uit berekeningen. De invoering kost veel geld, honderden gemeenten moeten een eigen uitvoeringsorganisatie opzetten en de samenhang met de zorgverlening verdwijnt, waardoor de uitvoering onnodig duur wordt.

Uitkomsten
Het nieuwe plan gaat gepaard met een nieuwe financiering, gericht op de uitkomsten van de zorg. Thuiszorgorganisaties moeten veel meer de zelfredzaamheid van patiënten stimuleren en er zal minder onnodige zorg worden geleverd. Buurtzorg Nederland, Zorgaccent en Brabantzorg hebben laten zien dat deze manier van werken doelmatiger is.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.