Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Knelpunten langdurige zorg thuis erkend door VWS

Nieuwe vormen van zorg om cliënten langer thuis te verzorgen – extramuralisering – brengen financiële problemen met zich mee. Het ministerie heeft nu toegezegd betrokken instituten, zoals gemeenten en zorgverzekeraars, aan te spreken om meer financiële middelen in te zetten voor de zorg thuis.
Knelpunten langdurige zorg thuis erkend door VWS

Zorgaanbieders en brancheorganisatie Actiz kaarten al geruime tijd de (financiële) problemen aan die de extramuralisering – zorg thuis organiseren in plaats van in de instelling – met zich meebrengt. De nieuwe vormen van zorg thuis brengen meer kosten mee dan worden vergoed. De cliënt krijgt niet de zorg die nodig is en zorgaanbieders die de zorg thuis zo volledig mogelijk willen geven, schieten er financieel bij in.

Opening
Het ministerie van VWS heeft nu een opening geboden om deze problemen op te lossen. VWS wil bij de gemeenten benadrukken dat ze vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) middelen moeten inzetten voor de extramurale cliënten. Ook wil VWS de koepel Zorgverzekeraars Nederland er op wijzen dat de zorgkantoren rekening moeten houden met de financiering van ‘zorg op afroep’ voor deze kwetsbare ouderen.

Extra kosten
Vorig jaar kaartte Actiz de problemen al aan die voortkomen uit de extramuralisering van de zorg. Het gaat bijvoorbeeld om de indicatiestelling in zorgzwaartepakketten (ZZP’s) en de invoering van het Volledig Pakket Thuis (VPT). Het VPT is een financieringsvorm waarbij de cliënt financiering voor een zorgpakket krijgt op basis van een indicatiestelling alsof hij in een verzorgings- of verpleeghuis zat. Bij die ‘intramurale’ indicatiestelling ligt het probleem, omdat sommige zorg, zoals een 24-uurs aanwezigheid, wordt verdeeld over meerdere cliënten. Zorg thuis brengt daarom extra kosten mee.

Steunen
VWS heeft toegezegd zorgaanbieders, die in financiële nood verkeren, te willen steunen bij de implementatie van het Volledig Pakker Thuis.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Actiz/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.