Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil betere eerstelijnszorg

De zorg waarmee zieken het eerst in aanraking komen moet beter. De vergrijzing en het groeiende aantal chronisch zieken vereisen dat. Dit heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid maandag gezegd.
Klink wil betere eerstelijnszorg

Klink wil de zogeheten eerstelijnszorg naar een hoger plan tillen. Het gaat om huisartsen en de thuiszorg, maar bijvoorbeeld ook om apothekers, spoedeisende hulp in ziekenhuizen, fysiotherapeuten, verloskundigen en het maatschappelijk werk.

Meer samenwerking
Ontwikkelingen als de vergrijzing, de groei van het aantal chronisch zieken en de toenemende aandacht voor preventie en jeugd en gezin maken verbeteringen noodzakelijk. Verder klinkt de roep om maatregelen om ziekte te voorkomen steeds sterker. Twee jaar geleden concludeerden onderzoeksbureau NIVELen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat huisartsen, thuiszorgorganisaties en maatschappelijk werkers beter met elkaar moeten samenwerken.

Zorg beter organiseren
Klink wil er onder meer voor zorgen dat de verschillende aanbieders van zorg meer gaan samenwerken. Ook moeten zij werk uit handen nemen van ’tweedelijns’ specialisten, zodat die zich meer kunnen verdiepen in moeilijke ziektes. Naast samenhang vindt Klink dat innovatie en tranparantie in de zorg twee verbeterpunten. Daarnaast moet de spoedeisende zorg beter georganiseerd worden. Voor alle zorgaanbieders moet duidelijk worden hoe goed zij zijn in hun vakgebied. Op die manier kunnen patiënten zelf een keuze maken waar zij behandeld willen worden.

Bron: ANP en VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.