Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderombudsman Marc Dullaert moet vertrekken

Kinderombudsman Marc Dullaert moet per 1 april vertrekken. Dat meldt de Volkskrant. Zijn vertrek lijkt niet alleen te maken te hebben met een grote reorganisatie, maar ook met ergernis over Dullaert bij de Nationale Ombudsman.

Niet alleen wil Van Zutphen reorganiseren en zijn eigen team samenstellen, ook zou hij zich ergeren aan de eigenzinnigheid van Van Dullaert, zo schrijft de Volkskrant aan de hand van bronnen binnen het bureau van de Nationale Ombudsman. Zo heeft Dullaert de decentralisatie van de jeugdzorg met een kritisch oog gevolgd. Hij zou qua gedrevenheid en activisme meer op Van Zuphens voorganger Alex Brenninkmeijer lijken die volgens een deel van de Tweede Kamer ‘te activistisch’ zou zijn, aldus de krant.

Europa
Formeel loopt de termijn van Dullaert af, maar volgens bronnen zou Van Zutphen afgelopen zomer hebben ingestemd met een verlenging, omdat de Nederlandse Kinderombudsman  sinds september ook de voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen is. In dat netwerk verenigen  33 landen zich in de strijd tegen geweld tegen kinderen.  Dullaert en zijn Europese collega’s kwamen eind vorig jaar samen om kindermishandeling op de Europese politieke agenda te zetten. Maar liefst 1 op de 10 kinderen in Europa is slachtoffer van geweld. Dullaert wordt volgens de krant in april van dit jaar nog verwacht op een grote bijeenkomst in Sofia (Bulgarije)van de Raad van Europa verwacht om over de leefomstandigheden van vluchtelingenkinderen te praten.

Jeugdzorg
De Kinderombudsman zorgt dat in Nederland de rechten van het kind worden nageleefd. Hij controleert de overheid en organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdzorg en de gezondheidszorg. Ook adviseert hij  kinderen en jongeren over hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen. Dit onafhankelijke instituut bestaat sinds 2011. Marc Dullaert is de eerste Kinderombudsman.

Kindermishandeling
Dullaert heeft zich de laatste maanden onder meer uitgelaten over de decentralisatie van de jeugdzorg. Zo vindt hij dat de woonplaats van een kind niet zou mogen bepalen welke hulp hij krijgt en of hij sowieso toegang krijgt tot hulp. ‘De gemeente moet niet op de stoel van de jeugdhelper gaan zitten.’ En: ‘Er worden bewust afwegingen gemaakt die ten koste gaan van kinderen.’ Ook vindt hij dat er in Europa geen goede maatregelen worden ingevoerd om kindermishandeling effectief aan te pakken.

Nieuwe Kinderombudsman
Het zoeken naar een nieuwe Kinderombudsman zou volgens de Nationale Ombudsman de hoogste prioriteit hebben, maar medewerkers zeggen tegen de krant dat door de lange procedure pas eind 2016 een opvolger zou kunnen beginnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.