Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen krijgen in 2015 niet op tijd hulp’

Kinderen die jeugdzorg nodig hebben, zullen bij de transitie in een ‘vacuüm’ terecht komen. Uit het rapport van de Transitiecommissie Stelselwijziging Jeugd blijkt dat de problemen van jeugdzorgorganisaties zich opstapelen. De Kinderombudsman luidt de noodklok.
‘Kinderen krijgen in 2015 niet op tijd hulp’
Foto: ANP

‘Ik bereid me er op voor dat wij vanaf januari 2015 klachten zullen krijgen van ouders van wie het kind niet de zorg krijgt die het nodig heeft, doordat de gemeente in gebreke blijft.’ Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert. De “eindspurt” van gemeenten om jeugdzorgarrangementen rond te krijgen en contracten met aanbieders op te stellen, is niet gelukt. Uit een enquête onder jeugdhulpaanbieders blijkt dat voor 86 procent van de gespecialiseerde jeugdzorginstellingen de inkoopafspraken met gemeenten nog net zo onduidelijk zijn als een jaar geleden. Een kwart van vooral de bovenregionale aanbieders verwacht betalingsproblemen, de helft denkt niet zelfstandig verder te kunnen, blijkt uit de enquête.

Niet op orde

Dullaert reageert op het rapport van de Transitiecommissie Stelselwijziging Jeugd (TSJ). Daaruit blijkt dat gemeenten de toeleiding naar de jeugdzorg, de inkoop van zorg en de informatievoorziening nog steeds niet op orde hebben. De Transitiecommissie kan ‘geen geruststellend oordeel vellen over de voorbereiding van de transitie Jeugd,’ schrijft de TSJ. De stekker eruit trekken is volgens de commissie geen optie. De gevolgen van uitstel zijn ‘onduidelijk’ en ‘waarschijnlijk desastreus’ voor de continuïteit van zorg.

‘Transitie jeugdzorg niet verantwoord’ constateerde de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd al in haar derde rapportage in maart. Lees meer>>

Tussen wal en schip

Dullaert zegt te verwachten dat ook professionals vanaf 1 januari zich zullen melden ‘omdat ze een kind om bureaucratische redenen niet kunnen doorverwijzen naar een echte specialist. Het lijkt erop dat er kinderen tussen wal en schip gaan vallen in de eerste fase van de decentralisatie.’ De Kinderombudsman zal vanaf 1 januari 2015 de ontwikkelingen nauwkeurig monitoren en zo nodig aan de bel trekken bij gemeenten en Rijk. Dullaert: ‘Het Rijk blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de borging van de kinderrechten en dus voor de jeugdhulp. Daar zal ik het Kabinet ook na 2015 op blijven aanspreken.’

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een  abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.