Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen alleen vrijwillig bijdragen aan zorg ouders’

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) vindt het ‘niet zo gek’ dat gemeenten kijken naar wat kinderen eventueel mee kunnen betalen aan de zorg voor hun ouders. Zeker wat betreft de huishoudelijke hulp. De staatssecretaris vraagt zich af of deze wel onder de ziektekosten zou moeten vallen.
‘Kinderen alleen vrijwillig bijdragen aan zorg ouders’
Foto: ANP-Photo/Robin Utrecht

De staatssecretaris zegt dit in dagblad Trouw in reactie op een interview met de Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA) en Mona Keijzer (CDA) over de overheveling van de begeleiding en verzorging naar de gemeente. Zij constateren dat de gemeenten steeds meer vragen naar wat de familie en andere mensen in de omgeving van de cliënt kunnen bijdragen in de zorg.

Vrijwillig

Keijzer vindt dat gemeenten mogen vragen wat kinderen eventueel financieel kunnen bijdragen. Als kinderen meebetalen, dan moet dat wel op vrijwillige basis anders zou het de solidariteit kunnen ondermijnen. Ook Van Dijk vindt vrijwillig bijdragen aan de zorg ‘niet onlogisch’.

Bezuiniging

De overheveling begeleiding en verzorging uit de AWBZ naar de gemeenten gaat gepaard met forse bezuinigingen van 75 procent op de huishoudelijke hulp, 25 procent op begeleiding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.