Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindcheck verplicht bij psychische problemen

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling wordt aangepast op basis van ervaringen van hulpverleners. Zo is er bijvoorbeeld de kindcheck voor professionals die werken met cliënten met psychische of verslavingsproblemen.
Kindcheck verplicht bij psychische problemen
Foto: ANP Photo

Sinds 1 juli 2013 zijn beroepskrachten verplicht een meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. De meldcode beschrijft in 5 stappen wat professionals moeten doen bij vermoedens van geweld. Organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren moeten een eigen meldcode opstellen met daarin in ieder geval deze 5 stappen.

Kindcheck

De kindcheck is een van de nieuwe stappen in de meldcode en geldt voor alle professionals die met volwassen cliënten met psychische of verslavingsproblemen werken. Zij zijn nu ook verplicht naar de thuissituatie te kijken. Zijn er kinderen? En zo ja, gaat het goed met deze kinderen?

Meldpunt

Ook wordt het verplicht om bij twijfel het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling of het Steunpunt Huiselijk Geweld te raadplegen. Daarbij is in de meldcode opgenomen dat er ook een deskundige op het gebied van letsel geraadpleegd kan worden.Verplicht


De meldcode is verplicht gesteld voor de sectoren gezondheidszorg, onderwijs, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie. De verplichting geldt niet voor vrijwilligersorganisaties, maar als zij zelf een stappenplan opstellen, juicht de overheid dit wel toe.Inspectie


De inspecties controleren of organisaties en zelfstandigen een meldcode hebben en of zij het gebruik en de kennis daarvan bevorderen. De gemeenten houden toezicht op de sectoren maatschappelijke ondersteuning en kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.