Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kind van uitkeringsgezin krijgt later vaker uitkering

Wie opgroeit in een uitkeringssituatie heeft later bovengemiddeld vaak een uitkering. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kinderen lijken op hun ouders.
Kinderen van tweeverdieners hebben het hoogste opleidingsniveau.
Kinderen van tweeverdieners hebben het hoogste opleidingsniveau. - Foto: ANP XTRA

Het CBS onderzocht de kinderen die opgroeiden in 1983. Iets meer dan de helft van deze kinderen groeide op in een situatie waarin beide ouders een baan hadden. In 3 op de 10 gevallen hadden de kinderen een moeder die niet werkte en huisvrouw was. Bij 16 % van de kinderen had een van de ouders of beide ouders een werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering.

Schoolprestatie

In de onderzochte groep, inmiddels dertigers, zijn de vrouwen hoger opgeleid dan de mannen. Kinderen van tweeverdieners hebben het hoogste opleidingsniveau. Kinderen die opgroeien in een uitkeringssituatie zijn rond hun dertigste lager opgeleid dan hun leeftijdsgenoten.

Ambitie

Er is volgens het CBS dus een duidelijke samenhang tussen de sociaaleconomische positie van ouders en de onderwijscarrière van kinderen. Een goed diploma vergroot de kans op een baan, maar ongeacht de opleiding moeten kinderen later vaker dan gemiddeld zelf ook van een uitkering rondkomen als hun ouders destijds uitkeringsontvanger waren. Dat heeft geen oorzakelijk verband, maar heeft wel te maken met het feit dat kinderen op hun ouders lijken als het gaat om arbeidsethos, persoonlijke competenties en ambities.

 

Aandeel uitkeringsontvangers in 2012 onder kinderen geboren in 1983 naar eigen opleidingsniveau en sociaaleconomische positie van ouders in 1999.

Alleenstaande moeders

Vrouwen hebben rond hun dertigste iets vaker een uitkering als grootste inkomstenbron dan mannen. Ongeacht de situatie van de ouders. Er zijn beduidend meer alleenstaande moeders dan vaders en alleenstaande moeders hebben veel vaker een uitkering.

Er komen meer regels voor schuldeisers om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen dieper in de schulden raken. Het doel is om onnodige opstapeling van incasso’s te voorkomen. Schuldeisers moeten beter hun best doen om de cliënt niet arm te claimen.Lees hier meer >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.