Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keurmerk voor goede zorgmakelaars

Patiënten die thuiszorg of andere vormen van zorg nodig hebben, moeten beter tegen malafide zorgmakelaars worden beschermd. Daarom werken Stichting de Ombudsman en de belangenvereniging Per Saldo aan een keurmerk voor zorgmakelaars.
Keurmerk voor goede zorgmakelaars

Door Ephraïm Patty – Zorgmakelaars bemiddelen tussen zorgaanbieders en mensen met een

persoonsgebonden budget (pgb). Malafide bedrijven maken misbruik van de ingewikkelde regels voor het pgb en steken duizenden euro’s in eigen zak.

Klachten
‘Er is niet te zeggen hoe groot het probleem precies is, maar het is wel duidelijk dat er de laatste tijd steeds meer malafide zaken naar boven komen,’ zegt Aline Saers, directeur van Per Saldo. De belangenvereniging krijgt niet enorm veel klachten binnen. ‘Maar als er van die klachten vijf zeer ernstig zijn, is dat natuurlijk al genoeg om er wat aan te doen.’

Criteria
Stichting de Ombudsman en Per Saldo werken aan een gedragscode voor dit keurmerk. De criteria moeten duidelijk zijn, vindt Saers. Er komt bijvoorbeeld in te staan wat een organisatie allemaal zelf in de hand mag houden. ‘Nu zijn er organisaties die de aanvraag behandelen, de hulp leveren en het geld beheren terwijl de budgethouder hier verder geen overzicht op heeft. Dat kan niet.’

Invoering
Voor het keurmerk komen zorgmakelaars in aanmerking die zich aan de gedragscode houden. ‘Zo zien de mensen met een pgb met welke zorgaanbieder ze gerust in zee kunnen gaan.’ De stichting en Per Saldo hopen het keurmerk eind dit jaar in te voeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.