Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kees van der Burg (VWS): ‘Geloof in lokaal maatwerk is oplossing voor problemen Wmo’

Tijdens het Wmo-congres kondigde Kees van der Burg, directeur maatschappelijke ondersteuning van VWS, het begin af van de volgende stap in het Wmo-proces. ‘Gemeenten, begin tijdig samen te werken.’ In zijn presentatie aan de ruim 800 congresleden toont Van der Burg dat het nog niet geaccordeerde bestuursakkoord leidend is voor gemeenten.
Kees van der Burg (VWS): ‘Geloof in lokaal maatwerk is oplossing voor problemen Wmo’

Gemeenten moeten gebruik maken van de ervaring die ze hebben opgedaan met de Wmo in de afgelopen drie jaar. En ze moeten vandaag nog starten met het samenwerkingsproces om de volgende stap te zetten: decentralisatie van de extramurale begeleiding uit de AWBZ. ‘Er komt veel op gemeenten af,’ zegt Kees van der Burg, ‘het bestuursakkoord ondersteunt gemeenten bij het leveren van maatwerk op lokaal niveau’.

Kritiek

In het Regeerakkoord staat het burgerperspectief centraal, bezweert de VWS-topambtenaar zijn gehoor. Hij schetst de belangrijkste lijnen voor de Wmo-ondersteuning in het kort geleden afgesloten concept bestuursakkoord tussen Rijk, provincies en gemeenten. Daarin worden de voorwaarden voor de overdracht van verantwoordelijkheden opgeschreven. Maar veel gemeenten hebben vooralsnog behoorlijk wat kritiek op het bestuursakkoord. Op 2 juni vergaderen de gemeenten over het akkoord.

Huishoudelijke zorg

Van der Burg licht de uitwerking van het bestuursakkoord voor de decentralisatie van taken voor de Wmo toe. Uitgangspunten zijn de compensatieplicht voor gemeenten, maar ook zorgen voor een goede kwaliteit van de overgedragen verantwoordelijkheden. ‘Ik hoop dat we geleerd hebben van de overgang van de huishoudelijke zorg. Belangrijk is dat we de definitie van begeleiding in de Wmo goed uitwerken.’

Schaal

Dat betekent ook integraal werken, dus samenwerking tussen gemeenten, welzijns- en zorgorganisaties. ‘Is dat mogelijk?’ vraagt dagvoorzitter Pieter Hilhorst namens de zaal aan de topambtenaar. Voor veel kleine gemeenten is het lastig goede kwaliteit te leveren aan cliënten omdat de schaal voor de te organiseren voorzieningen te klein is. Bovendien, er wordt 5 procent gekort op het totale budget, zo is in het bestuursakkoord afgesproken.

Stroppenpot

‘Er komt veel af op de gemeenten,’ erkent Kees van der Burg, ‘maar ook dat heeft in het bestuursakkoord een goede plaats gekregen,’ vindt hij. En als een groep cliënten door verschillende maatregelen overmatig worden getroffen? Vraagt Hilhorst. ‘Er is geen stroppenpot, zegt Van der Burg. Maar de gemeenten hebben de oplossingen in eigen hand: ‘Geloof in maatwerk op lokaal niveau is een oplossing voor problemen die er nu ook al zijn.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Koos Groenewold

2 REACTIES

 1. Maatwerk?
  Laat mij niet lachen.
  Ik kan wel janken…afhankelijk worden van mijn gemeente…
  Mijn gemeente heeft geen idee van VG.
  Info avond begeleidzelfstandig wonen sprak “onze” wethouder:
  “Eerst kijk je voor hulp in jouw omgeving, als dat niet lukt ga je naar de vrijwilligerscentrale en als ook dat niet lukt….dan pas MAG je hulp vragen bij de WMO”…………
  Schooien voor hulp?
  Schooien voor hlp met de administratie?
  Moet mijn kind dat alles overal open en blood neer leggen?
  Stelletje sukkels, mijn zoon KAN niet eens hulp vragen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  En laat ik NU geweldige goede hulp hebben via het PGB.
  Hulp die hij vertrouwd.
  Hulp die helpt.
  Maar straks mag hij gaan schooien voor hulp.
  En wat krijgt hij dan?
  Stuur ze eerst maar eens intensief op cursus want ik moet steeds juristen meenemen om hulp van mijn gemeente te krijgen!!!!!!
  EN IK BEN HET VECHTEN ZO MOE….
  Ik wil en kan niet meer.
  Zorg namelijk voor 3 lieve schaten met ernstige beperkingen.

 2. Lees alle reacties
 3. Tijd voor actie!
  Tijd voor massale demonstraties!
  Tijd om het kabinet te laten weten dat we niet langer met ons laten sollen!
  Misschien dat de militairen ons willen bijstaan door ons te beschermen tegen de te verwachten hardhandig optreden van de politie?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.