Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kans op langdurige armoede steeds groter

Bijna drie van de vijf huishoudens die onder de armoedegrens leven, komt daar niet zo snel meer uit. Opvallend is het stijgende aandeel van werkenden dat in armoede leeft. Naast de groep uitkeringsontvangers en niet-westerse migranten met kinderen.

Dat blijkt uit de rapportage van het Sociaal en Cultureel Planbureau: ‘Een lang tekort, onderzoek naar langdurige armoede in Nederland’. Het aantal mensen in Nederland dat in armoede leeft is in de afgelopen 8 jaar sterk toegenomen, volgens de onderzoekers. In 2007 hadden zo’n 850.000 mensen een inkomen onder de armoedegrens. In 2013 waren dat er ruim 1,25 miljoen. Langdurige armoede wordt onderschat, volgens het SCP, omdat de mensen die uitstromen een groot risico lopen weer terug te vallen in armoede.

Armoedebeleid

Het aantal mensen dat ten minste drie jaar in armoede leeft loopt sterk op, constateert het SCP. In de afgelopen jaren is het aantal langdurig armen opgelopen tot 600.000, dat is bijna 60 procent van het totale groep armen en 4 procent van de totale Nederlandse bevolking.

Arbeid

Het SCP merkt op dat de helft van de groep langdurig armen bestaat uit werkenden. Dat komt vooral omdat veel zelfstandigen – zzp’ers – en mensen met flexibele arbeidscontracten snel zonder werk komen. Die constatering heeft gevolgen voor het beleid, aldus het SCP. ‘De overheid hanteert het standpunt dat betaalde arbeid de beste en snelste manier is om uit de armoede te raken. Betaald werk geeft wel een goede kans, maar geen garantie dat mensen uit de armoedesituatie komen.’

Het aantal huishoudens dat langer dan 4 jaar van een minimaal inkomen moet leven, is flink gestegen, volgens cijfers van het CBS eind januari. Veel kinderen worden getroffen: bijna een op de twintig kinderen groeit op in armoede. Lees meer>>

Uitkering

Sommige groepen lijken ‘op grond van hun achtergrondkenmerken’ veroordeeld tot langdurige armoede, aldus het rapport. Uitkeringsontvangers hebben meer dan gemiddeld met armoede te maken. Van deze groep armen leeft tenminste 70 procent langer dan drie jaar in armoede.

Gemeenten

Willen gemeenten de juiste maatregelen treffen, dan is het goed te weten wat de achterliggende oorzaak is van de lange armoededuur, aldus de onderzoekers. Dat kan zijn omdat men mogelijkheden mist om aan een betaalde baan te komen. Of zijn gezondheidsproblemen, zorgverplichtingen voor kinderen of verouderd kennisniveau aan de orde? Gemeenten moeten in hun beleid daarop inspelen.

Medio 2013 hebben ruim 1,25 miljoen mensen te weinig geld om rond te komen (CBS). De kans op armoede is het hoogst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens en bijstandontvangers. Lees het dossier Armoede Lees meer>>

Grote risico’s

Niet-westerse migranten is een andere groep die op meerdere fronten grotere risico’s loopt op langdurige armoede. De oorzaken: deze groep heeft vaak meer kinderen en vrouwen stoppen met werken als ze kinderen krijgen. Bovendien zijn niet-westerse migranten vaker aangewezen op flexibele banen en werken op een lager beroepsniveau, waar eerder klappen vallen als het economisch slechter gaat. ‘Voor deze categorie lijkt een deel van de oplossing te liggen in het versterken van het opleidingsniveau en verbetering van de kans op vast werk.’

Download hier het rapport: ‘Een lang tekort, langdurige armoede in Nederland’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.