Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kans op Alzheimer vroeger te voorspellen

Jaren voordat iemand de ziekte van Alzheimer krijgt, is het begin van de ziekte al in de hersenen te zien. ‘Als we alzheimer vroeger kunnen voorspellen, is de ziekte hopelijk beter te behandelen.’
Kans op Alzheimer vroeger te voorspellen
Foto: ANP

Mensen lopen veel meer kans op dementie wanneer een bepaald eiwit minder in het vocht rond de hersenen te vinden is. ‘Als we alzheimer vroeger kunnen voorspellen, is de ziekte hopelijk beter te behandelen. Zover zijn we nu nog niet, maar het is wel onze hoop voor de toekomst’, zegt neuroloog in opleiding Argonde van Harten. Zij promoveert vrijdag op het onderzoek bij het VU medisch centrum in Amsterdam.

Geheugen

Van Harten werkt voor het Alzheimercentrum van het VUmc. Ze onderzocht 224 mensen die daar langskwamen met geheugenklachten. Bij de meeste mensen bleef het bij wat vergeetachtigheid, maar het denkvermogen van 28 mensen ging in de jaren erna achteruit.

Wat zou muziek kunnen doen voor kinderen met autisme, voor mensen met een zware handicap en voor mensen met de ziekte van Alzheimer? Professor Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit legt het hier uit>>

In de zorg aan ouderen met dementie wordt vaak iedere vorm van activiteit de kop ingedrukt, zegt hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder. Terwijl beweging juist de hersenenactiviteit stimuleert. Je moet dus niet een dementerend persoon terug in de stoel drukken. Bekijk hier het filmpje waarin Scherder uitlegt waarom niet:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.