Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamervragen over zorginstelling Cordaan

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten gaat Kamervragen stellen aan staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over de Amsterdamse zorgaanbieder Cordaan. De politica heeft signalen dat de zorg die de instelling levert onder de maat is. Zij zei dit zaterdag naar aanleiding van een bericht hierover in Het Parool.
Kamervragen over zorginstelling Cordaan

Leijten zegt een brief van Cordaan aan cliënten in handen te hebben waarin staat dat er wegens bezuinigingen wordt gesnoeid in de zorg. Zo zouden veel uitstapjes, zoals sporten, komen te vervallen.


Afgescheept

Het Tweede Kamerlid weet verder dat een verstandelijk beperkte vrouw uit Amsterdam maandenlang in een zeer vervuild appartement woonde. Cordaan had haar thuiszorg moeten leveren, maar zou haar aan haar lot hebben overgelaten. De instelling zou een vriendin die hier alarm over sloeg, keer op keer hebben afgescheept.

Bezuinigingen
Een woordvoerder van Cordaan zei in een reactie dat er in sommige gevallen inderdaad veranderingen zijn in de aangeboden zorg. Dat komt volgens hem echter door de bezuinigingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Kantoorpersoneel
Volgens Leijten gebruikt de instelling die bezuinigingen echter als excuus. Er zouden ook kostenbesparingen zijn die niets met de veranderingen in de AWBZ te maken hebben. De woordvoerder van Cordaan ontkent dit ten stelligste. Volgens hem bezuinigt de organisatie verder niet op zorg, maar alleen op bijvoorbeeld managers en kantoorpersoneel.

Onderzoek
De zegsman liet verder weten dat Cordaan schrok van het bericht over de vrouw die maandenlang zonder thuiszorg zat. De instelling heeft een onderzoek ingesteld om erachter te komen wat er precies is gebeurd.

Cordaan biedt thuiszorg en ook ondersteuning voor mensen met psychiatrische problemen en verstandelijke beperkingen. De organisatie heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Diemen en Huizen. Vorig jaar fuseerde Cordaan met het noodlijdende Amsterdam Thuiszorg. 

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.   

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

 1. Mijn vader heeft een aantal jaren in verpleeghuis Slotervaart van Cordaan gewoond en wij zijn ontzettend tevreden over de fantastische zorg die hem daar werd geboden door alle medewerkers (gediplomeerd of lerende)! Mijn vader was altijd prima verzorgd en hij had te maken met betrokken en liefdevolle (aanstaande) professionals. Mensen van afdeling B1: bedankt!
  Groet,
  Gerard

 2. Lees alle reacties
 3. Het bericht komt mij als vader en curator van een dochter met een verstandelijke beperking, bekend voor. Onze dochter maakt gebruik van de dagbesteding van de AGO(opgeslokt door …) Cordaan, zij is medisch geindiceerd voor 1 uur p.wk zwemmen. Opeens bleek men in het management besloten te hebben dat zwemmen alleen voor die mensen met een verstandelijke beperking zal blijven bestaan welke anders agressief kunnen worden. Alles onder de vlag van bezuiniging door veranderingen in de AWBZ. Door Cordaan te wijzen op het misleiden van o.a. de ouders en ook de zorgkantoren (die toezicht houden op het aanbod qua betaling) is het voor onze dochter ingetrokken . Hoe gaat het met de andere verstandelijk beperkte mensen?
  Ander aandachtspunt is het afbrokkelen van de stelregel van het aantal opleide beleiding, beroeps krachten. Voorheen was bij de AGO de regel, naast elke opgeleide beroepskracht stond een beroepskracht in opleiding. Nu staat er hooguit1 a 2 afgestudeerde beroepskracht op een heel dagcentra met een aantal ongeschoolde of inopleiding zittende krachten. Een verkapte bezuiniging die al jaren gaande is. Uitholling van het aanbod van de AGO-Cordaan.
  De vragen van de kamer aan de staatssecretaris gaan niet ver genoeg, een onderzoek onder de ouders maar ook bij het personeel zou wenselijk zijn.
  groet,
  Rikus

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.