Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil praten over effecten eigen bijdrage

De Tweede Kamer wil snel met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) praten over de gevolgen van de nieuwe regels voor de eigen bijdrage van ouderen en gehandicapten in een instelling. Van Rijn op zijn beurt liet dinsdag weten dat hij begrijpt dat de Kamer ‘de effecten bij sommige mensen problematisch vindt’. Hij wil van de Kamer horen welke gevolgen de partijen precies ongewenst vinden.
Kamer wil praten over effecten eigen bijdrage
Foto: ANP-Photo/Robin Utrecht

De bewindsman wijst er in zijn brief op dat de Kamerleden in 2012 het voorstel voor deze nieuwe regeling unaniem steunden en dat er dus bewust is gekozen om, naast het inkomen ook het vermogen te betrekken bij het bepalen van de hoogte van de eigen bijdrage aan de kosten van de zorg. Tot eind 2012 gold een vermogensheffing van 4 procent die nu is verhoogd naar 12 procent.

Verdubbelen

Ouderenbond ANBO en diverse politieke partijen trokken afgelopen week aan de bel na signalen dat de eigen bijdrage voor tienduizenden mensen in bijvoorbeeld bejaardenhuizen veel hoger uitvalt, omdat de eigen bijdrage op het inkomen en op een hoger deel van het eigen vermogen wordt gebaseerd. ANBO stelde dat sommige mensen de eigen bijdrage van 1000 euro per maand zien verdubbelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.