Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil kordatere aanpak kindermishandeling

De Tweede Kamer wil een voortvarendere aanpak van kindermishandeling. Werd vorige week duidelijk dat de kennis erover onvoldoende is, dinsdag kwam het nieuws dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op dit gebied zelfs een opnamestop wegens capaciteitsproblemen heeft.
Kamer wil kordatere aanpak kindermishandeling

‘De problemen stapelen zich op’, klaagde Ineke Dezentjé van de VVD. ‘Kinderen, voor zover nog in leven, worden niet geholpen. Daders worden niet vervolgd. Deze minister heeft me zeer teleurgesteld’, zei ze over minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin.

Suggestie

Ook de meeste andere partijen hadden kritische vragen. Rouvoet toonde zich gepikeerd: ‘Ik werp de suggestie verre van mij dat de ernst niet tot me zou zijn doorgedrongen. Ik vind het onheus.’ Hij beoordeelde een en ander ook als niet correct tegenover ‘al diegenen die zich zo hebben ingespannen’.

Behoefte

Volgens de bewindsman wordt er van alles ondernomen, onder meer een onderzoek naar de behoefte. De schatting is nu dat er 125 gevallen per jaar door het Openbaar Ministerie aan het NFI worden voorgelegd en dat een arts in nog eens 375 gevallen om raad vraagt. Er is voorzichtigheid geboden, aldus Rouvoet, want er wordt ook wel onnodig alarm geslagen: ‘Er is over- en onderdiagnose.’
Nog voor de zomer wil hij meer helderheid over de behoefte en ‘dan kijken wat er meer nodig is’. De VVD drong aan op een debat.

Lees ook: Wachtlijst NFI voor kindermishandelingszaken

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.