Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kamer stemt niet in met pgb-plannen

De Tweede Kamer heeft woensdag niet ingestemd met de plannen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om het persoonsgebonden budget te versoberen. Een meerderheid in de kamer wil verder onderzoek naar de gevolgen van dergelijke maatregelen.
Kamer stemt niet in met pgb-plannen

Veldhuijzen van Zanten wil onder meer de tarieven verlagen en aan minder mensen een pgb verlenen. De VVD sloot zich niet aan bij de PVV en CDA, maar schaarde zich bij de oppositie. De coalitiepartij wil, net als de andere oppositiepartijen, meer duidelijkheid over de gevolgen van de bezuinigingen op het pgb.

Extra overleg
Een van de onderdelen van de plannen van Veldhuijzen van Zanten was het opheffen van de pgb-stop per 1 januari. Nu zij geen kamermeerderheid voor het totaalpakket heeft weten te vergaren, zal ook dat plan niet doorgaan. Volgens de oppositie is dat niet wenselijk. Donderdag heeft de Tweede Kamer een extra overleg om toch tot een compromis te komen.

Belangstelling

Belangenorganisatie Per Saldo laat weten dat er veel aandacht was voor het debat. ‘De tribune zat vol met budgethouders, hun vertegenwoordigers en zorgaanbieders. Er was een extra zaal beschikbaar voor mensen die niet naar binnen konden. Zij volgden de vergadering op een groot scherm. Al met waren tussen de 100 en 150 belangstellenden’, aldus Per Saldo.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neemhier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Robert Vos

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De staatssecretaris wilde het budget van de persoonsgebonden budget versoberen. De kamer heeft niet ingestemd met dit plan. Klinkt mooi en ik hoop dat dit werkelijk zo uitgevoerd gaat worden. Maar bij de gemeente Pekela hebben ze nu al het tarief van de PGB teruggebracht van €15.00 naar €13.00 per uur. Een teruggang met ruim 13%. Ik wacht de berichten verder af in deze kwestie.

 3. Dat de Tweede Kamer niet ingestemd met de plannen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om het persoonsgebonden budget te versoberen is lovenwaardig.
  Eindelijk lijkt niet alleen geld maar nu toch ook de mogelijk maatschappelijke ongewenste effecten van een versobering van het PGB te prevaleren.
  Laten we hopen dat ook het uiteindelijke compromis ten gunste uitvalt van de PGB-er en dus ten gunste van de medemens die qua zorg de regie in eigen hand wil houden.
  Nick Verhagen
  namens team ZorgdienstenOnline.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.