Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer: op 1 januari pgb-stop opgeheven

De deze zomer ingestelde stop op het persoonsgebonden budget (pgb) wordt toch per 1 januari opgeheven. De Tweede Kamer heeft dat donderdag besloten. De andere maatregelen om het pgb te versoberen, worden een half jaar uitgesteld.
Kamer: op 1 januari pgb-stop opgeheven

Na tussenkomst van de Kamer beslist staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) nu later over een eerder aangekondigde maatregel voor mensen die al een pgb hebben met verblijfsindicatie tot er meer duidelijkheid is over de gevolgen ervan. En er komt meer aandacht voor opsporing van fraude met het pgb en het opsporen van malafide zorgbemiddelaars.

Budgethouders

Volgens belangenvereniging Per Saldo betekent dit voor nieuwe budgethouders met een zorgzwaartepakket (zzp) dat zij niet te maken krijgen met de voorgestelde korting op nieuwe zzp’s van 7350 euro. Mensen die al een zzp hebben voor 1 januari houden hun budgetgarantie in 2011. Nieuwe budgethouders kunnen in januari de zorg gaan inzetten die ze nodig hebben. Wel gaat de 3 procent korting door voor alle budgethouders, daar was al eerder een besluit over genomen, aldus Per Saldo.

Jongeren

De Kamer gaat bekijken hoe grenzen kunnen worden gesteld aan het steeds populairder wordende pgb, bijvoorbeeld door te kijken naar de toestroom van jongeren met ADHD. Deze groep zou eigenlijk andere zorg moeten krijgen, maar omdat die er niet is, doen ze een beroep op deze regeling. In 2005 waren er nog 68.000 pgb-houders en in 2010 was dat opgelopen tot bijna 135.000. Deze zomer stond voormalig minister Ab Klink geen nieuwe aanvragen meer toe, omdat het hem te veel geld kostte.

Motie

De discussie over het pgb zette de verhoudingen tussen VVD, CDA, PVV enerzijds en PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie anderzijds op scherp. GroenLinks verwijt CDA en VVD dat die aan de haal gingen met een GroenLinks-voorstel dat eerder werd rondgestuurd, maar waarop de regeringspartijen niet reageerden. ‘Het lijkt of ik mijn eigen motie lees. Dit is onbehoorlijk’, stelde Linda Voortman (GroenLinks). Pia Dijkstra (D66) sprak van ‘diefstal op klaarlichte dag’.

Belang

Dat het CDA erkende het deel te hebben overgenomen waar de partijen achter stonden maakte het er niet beter op. Net zo min als het oordeel van Veldhuijzen van Zanten, die zei wel te kunnen leven met de motie van CDA en VVD, maar het soortgelijke voorstel van GroenLinks ontraadde. Desondanks werd het voorstel wel aangenomen, omdat de Kamer zich bij de stemming erover in het belang van mensen die zorg nodig hebben over de onvriendelijkheden heenzette.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neemhier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Per Saldo/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.