Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Kamer hikt aan tegen nieuwe eigen bijdrage AWBZ

De eigen bijdrage die staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) wil invoeren voor AWBZ-begeleiding stuit op weerstand in de Tweede Kamer. De staatssecretaris rekent erop volgend jaar 87 miljoen te kunnen verdienen met de eigen bijdrage.
Kamer hikt aan tegen nieuwe eigen bijdrage AWBZ

Het CDA stemt alleen in als duidelijk is dat de uitvoering niet meer kost dan het oplevert. De PvdA heeft bedenkingen als vooral de laagste inkomens de dupe worden van de eigen bijdrage. Wel staat de partij achter het uitgangspunt van Bussemaker dat het raar is om voor verpleging en verzorging wel een eigen bijdrage te vragen, maar niet voor de begeleiding.

Sterk beperkt
Naar verwachting zal het aantal mensen dat beroep doet op de AWBZ-begeleiding afnemen, wanneer de eigen bijdrage wordt ingevoerd.  Bussemaker heeft de aanspraak op deze vorm van hulp al sterk beperkt omdat de kosten de laatste jaren sterk waren gestegen.

Beterschap
De Kamer maakte zich ook nog druk om het Centraal Administratiekantoor (CAK), de instelling die de eigen bijdragen regelt. Nadat er over het CAK veel klachten waren binnengekomen over verkeerde facturen en slechte bereikbaarheid, beloofde Bussemaker beterschap. Toch horen Kamerleden nog veel slechte verhalen over het kantoor.

Bussemaker erkende dat het misschien nog niet goed genoeg gaat, maar volgens haar gaat het al wel een stuk beter. Ze heeft er vertrouwen in dat het CAK berekend is op een nieuwe taak, het vaststellen van een compensatie voor hoge ziektekosten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

9 REACTIES

 1. beste nederland kan opgelucht aden halen het kabinet balkeende 4 is gevallen dit is in myn ogen het slechtste kabinet dat we ooit gehad hebben ik hoop dat er nu een kabinet kont en dat ons land het weer goed krygt onder geert wilders dat is de man die luitert na ons een man die beloftes na kont en die zo en zo veranderingen in zou voerren 1 de aow word weer 60 jaar de dood straf word weer ingevoert dat wil zeggen als iemand iemand anders van hen of haar leven beroofd zonder reden kont de doodstraf nederland kont onders wilders weer tot in zien dat dit afgelopen kabinet zyn plichten niet is na gekomenen ons land kapot heeft gemaakt met hun bezuiniggingen beste mensen stem op wilders dat is de man die nederland weer moii kan maken

 2. Lees alle reacties
 3. beste mebsen ik heb van middag alles een beetje gevolgd wat prinsjesdag betrefd er staan ons mensen met een beperking en oudere mensen mog zware jaren te wachten politiek denhaag heeft dat bepaald ik ben het hier niet nee eens de politiek moet met ze handen van ons geld af blyven ze moetten ook niet de zwake onder de sterken laten lyden wy willen dat dit kabinet in zyn geheel weg gaat het heeft nu al lang genoeg geduurt weg met dit kabinet laat andere ons land na weer mooi maken een land waar oud en jong beperking of geen beperking samen gelukig kan leven

 4. beste mebsen ik heb van middag alles een beetje gevolgd wat prinsjesdag betrefd er staan ons mensen met een beperking en oudere mensen mog zware jaren te wachten politiek denhaag heeft dat bepaald ik ben het hier niet nee eens de politiek moet met ze handen van ons geld af blyven ze moetten ook niet de zwake onder de sterken laten lyden wy willen dat dit kabinet in zyn geheel weg gaat het heeft nu al lang genoeg geduurt weg met dit kabinet laat andere ons land na weer mooi maken een land waar oud en jong beperking of geen beperking samen gelukig kan leven

 5. halo met ronnie uit lichtenvoorde politiek denhaag moet eerst eens leren na denken voor ze de abwz veranderen kyk tientallen mensen met een beperking leiden hier onder mogen wy sons geen leven neer kyk we moeten al veel inleveren nog even en mensen met een beperking kunen niet neer uit gaan niet neer op vakantie geen verjaardag cado neer kopen kyk mensen lubbers deed het veel beter toe hadden wy een mooi leven en de mensen zonder beperking ook nu is het een en al elende met balkeende ik hoop dat dit kabinet niet herkozen word er moet een kabinet komen dat ons land weer mooi maakt zonder bezuinigingen een land waar ieder een met elkaar leert leven zonder geweld zonder hoge lasten dat is myn streven

 6. halo met ronnie uit lichtenvoorde politiek denhaag moet eerst eens leren na denken voor ze de abwz veranderen kyk tientallen mensen met een beperking leiden hier onder mogen wy sons geen leven neer kyk we moeten al veel inleveren nog even en mensen met een beperking kunen niet neer uit gaan niet neer op vakantie geen verjaardag cado neer kopen kyk mensen lubbers deed het veel beter toe hadden wy een mooi leven en de mensen zonder beperking ook nu is het een en al elende met balkeende ik hoop dat dit kabinet niet herkozen word er moet een kabinet komen dat ons land weer mooi maakt zonder bezuinigingen een land waar ieder een met elkaar leert leven zonder geweld zonder hoge lasten dat is myn streven

 7. halo met ronnie uit lichtenvoorde politiek denhaag moet eerst eens leren na denken voor ze de abwz veranderen kyk tientallen mensen met een beperking leiden hier onder mogen wy sons geen leven neer kyk we moeten al veel inleveren nog even en mensen met een beperking kunen niet neer uit gaan niet neer op vakantie geen verjaardag cado neer kopen kyk mensen lubbers deed het veel beter toe hadden wy een mooi leven en de mensen zonder beperking ook nu is het een en al elende met balkeende ik hoop dat dit kabinet niet herkozen word er moet een kabinet komen dat ons land weer mooi maakt zonder bezuinigingen een land waar ieder een met elkaar leert leven zonder geweld zonder hoge lasten dat is myn streven

 8. Als gesteld wordt dat het raar is om voor verpleging en verzorging wel een eigen bijdrage te vragen, maar niet voor de begeleiding, heeft men dan in de gaten dat er bij verpleging en verzorging ook sprake is van een “inverdieneffect” bij de klant omdat deze kost en inwoning heeft en dat wel essentieel anders ligt bij begeleiding? Voorkom aub dat begeleiding een luxeartikel voor wie het zich kan veroorloven wordt!!

 9. Eigen bijdragen is voor minima niet alleen vervelend om het bedrag, maar voor vele ambtenaren neemt het meer werk met zich mee.
  In verschillende gemeenten, waaronder Almelo, wordt de eigen bijdrage vanuit de bijziondere bijstand vergoed. Het betekent dus extra papierwerk!
  Herman Baas

 10. Mogelijk dat men de eigen bijdrage op dit gebied hetzelfde kan inzetten als de huurtoelage voor de laagste inkomens?
  Dat is een stuk rechtvaardiger als je stilstaat dat een grote groep alleen via de gemeente zak en kleedgeld ontvangt waar echt álles van gedaan moet worden, inclusief reiskosten. En die laatse happen er flink in.
  Overigens vind ik de reactie van het CDA hierover behoorlijk beneden peil.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.