Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kamer bezorgd over korting op pgb

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de voorgenomen korting op het persoonsgebonden budget (pgb). PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie willen de maatregel ongedaan zien. En ook coalitiepartij VVD is er niet gelukkig mee, zo bleek dinsdag bij de behandeling van de begroting volksgezondheid in de Tweede Kamer.
Kamer bezorgd over korting op pgb

Net als het CDA wil de VVD woensdag echter eerst horen wat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten hieraan denkt te doen, voordat wordt gesproken over een eigen voorstel.

Ramp
De PvdA vindt het onacceptabel dat gehandicapteninstellingen er geld bij krijgen, maar dat zieken, ouderen en gehandicapten die thuis wonen en met een pgb zorg inkopen, 3 procent worden gekort. ‘Voor deze mensen is dat een ramp. Ze hebben geen manoeuvreerruimte en kunnen dit alleen maar opvangen door minder zorg in te kopen.’

Geen alternatief
Gedoogpartij PVV noemt de korting op het pgb ‘heel erg triest’. Maar hoewel ze de begroting vaak binnenstebuiten heeft gekeerd, heeft Fleur Agema (PVV) geen alternatief kunnen vinden. Ze zei toe dat ze serieus naar voorstellen zal kijken waarmee oppositiepartijen wellicht komen.

Opstelling
ChristenUnie en D66 vinden de opstelling van de VVD ‘moeilijk te rijmen. De VVD vindt het heel belangrijk, maar er wordt nog wel op gekort.’ De ChristenUnie riep het kabinet op om het pgb ook in 2011 een volwaardig alternatief te laten zijn: ‘Ik doe een appel op dit kabinet dat overal met een gemak een streep doorheen zet om dat ook hier te doen’.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

5 REACTIES

 1. @PeterJpakvis ik snap het ook niet meer… ik ben alleen bang dat het links of rechtsom is en er ook hier bezuinigd moet worden. Als 3% eraf betekend dat er geen PGB stop komt (wanneer gaan ze het verankeren???) teken ik ervoor.
  3% valt best mee in mijn ogen en is te overzien. Het is niet leuk maar overal word bezuinigd… Ik snap alleen niet waarom er idd. niet gekeken word naar:
  -de toenemende zorgvraag (daar is vast een reden voor en dat is niet omdat het nu makkelijk is een PGB te krijgen)
  -wat word er bezuinigd in de zorg in natura?
  -wat zijn de gevolgen van PGB stop, bezuinigingen en verplaatsen naar WMO (geen zorg als je pech hebt) op lange termijn?
  Vooral bij die laatste. Het gaat op termijn zoveel meer kosten als er nu bezuinigd gaat worden en geschoven gaat worden met het geld. Laat het toch eens rusten en stel strengere eisen, wet en regelgeving omtrent een PGB!!! Over de schutting kieperen bij de Gemeente betekend dat het op termijn geld gaat kosten. Goed, ik val in herhaling haha

 2. Lees alle reacties
 3. De enige manier om te bezuinigen is juist om het PGB te promoten. Door de zorgvrager die het zelf kan regelen, verantwoordelijk te maken en houden voor zijn/haar eigen zorg. Zo koopt hij/zij veel efficienter passende zorg in dan welke zorgfabriek ooit zal kunnen leveren. Regie en zorg op maat worden zo concreet gemaakt. Besparing loopt in de miljarden per jaar.

 4. Wat ik niet begrijp is het volgende: Destijds maakte Erica Terpstra (VVD) zich sterk voor een pgb. Dat is ingevoerd, maar men kreeg 75% MINDER dan de gelijkwaardige zorg in natura. Een bezuiniging dus. Toch redden de pgb gebruikers zich in het algemeen goed, met dit lagere budget. Nu wordt er gekort (ge-wachtlijst) “omdat het pgb te duur” zou zijn. Als deze wachtlijst-ers zorg in natura gaan betrekken zou dat 25% DUURDER zijn. Wat wil de overheid nu eigenlijk? Een goed werkend, goedkoop systeem terugdraaien naar iets duurders onder de vlag van bezuinigen??

 5. Het kan aan mijn falend geheugen liggen, maar welke politieke partijen hebben nog geen half jaar geleden de PGB gekortwiekt??? Eigenlijk moet heel het Binnenhof een ” beschermde woonvorm” worden. Bewoners zijn al aanwezig, veel zorg willen ze niet, dus…

 6. Dat krijg je als alles makkelijk in een beschermd woonvorm wordt ongedoopt … men wordt er soms ingedruk ….. terwijl invaliden en ouderen graag willen blijven wonen op hun zelf …
  dit ging alleen maar om de miljoenen subsidie,s die men heeft ontvangen voor deze woonvormen ,,,
  men heeft meer geld uit gegeven aan deze woonvormen , dan de nieuwbouwhuizen die er ook zouden komen 1 a 2 % op de nieuwbouwhuizen … voor zelfstandige invaliden of ouderen …
  en dit staat zoals altijd uit de regie woning stichtingen en hulporgnisatie,s uit desbetreffenden gemeente,s die er een handje klap van hebben gemaakt …
  neem nou het dorp uit arnhem ,,, deze woonvorm voor invaliden wordt gehalveerd op basis integratie met validen ,, geloof me ,op die grond daar komen mooie woonhuisjes op voor rijke mensen die het kunnen betalen ivm de natuurlijke bosrijke omgeving .
  net zo als een flat die daar is gebouwd ,,, een apartementje kost daar euro 250 duizend gemiddeld … en dat noemt men integratie … tuuuuuuuuuuuurlijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.