Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinetsoverleg over bezuinigingen op AWBZ

De huiswerkbegeleiding voor kinderen met ADHD wordt geschrapt. Het is een van de maatregelen waarmee staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) 800 miljoen euro wil bezuinigen op de AWBZ. Het kabinet buigt zich vrijdag over haar voorstel voor een pakket maatregelen, aldus RTL Nieuws.
Kabinetsoverleg over bezuinigingen op AWBZ

Bussemaker trok al eerder aan de bel over de oplopende AWBZ-kosten. Die groei moeten afgeremd worden. De Sociaal-Economische Raad (SER) bracht in april een advies uit met structurele maatregelen, die vrijdag eveneens in het kabinet worden besproken.

Inkomensafhankelijk
Onlangs zinspeelde Bussemaker op een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle AWBZ-hulp. Nu geldt voor een deel van de hulp, zoals de verpleging en de verzorging, een eigen bijdrage.

2,5 miljard extra
Voor deze kabinetsperiode is 2,5 miljard euro uitgetrokken om de stijgende AWBZ-kosten, bestemd voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten, op te vangen. Jaarlijks bedragen de uitgaven rond 20 miljard.

Onbespreekbaar
VVD-Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg vreest dat gezinnen onevenredig hard worden getroffen. Kinderen onder 18 jaar moeten volgens haar voortaan een eigen bijdrage betalen. Voor de VVD is dat plan onbespreekbaar. ‘Het is onbestaanbaar dat gezinnen met een ernstig gehandicapt kind voortaan wel een eigen bijdrage in de AWBZ moeten betalen.’

Ontmanteling
De SP is mordicus tegen ‘de ontmanteling van de AWBZ’. Fractiewoordvoerster Agnes Kant noemt extra bezuinigingen ‘volstrekt onverantwoord, omdat de kwaliteit van de zorg in bijvoorbeeld de verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg nu al tekortschiet’. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.