Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet: te veel regeldruk bij hulp door gemeente

Mensen die een beroep willen doen op hulp van de gemeente, zoals thuiszorg, hebben nog te veel last van allerlei regeltjes. Daarom moeten gemeenten beter hun best doen om deze regeldruk terug te dringen. Dat vindt het kabinet, dat een overzicht liet maken van alle voornemens om de burger minder last van ambtenarij te laten hebben.
Kabinet: te veel regeldruk bij hulp door gemeente

Voor chronisch zieken en gehandicapten is de papierwinkel sinds 2002 met vijftien procent afgenomen, maar dit gaat nog niet snel genoeg, vindt het kabinet. Uit het overzicht dat het kabinet vrijdag presenteerde, blijkt dat ouderen en uitkeringstrekkers het meeste profijt hebben van sanering van de papierwinkel.

Ingevulde belastingformulieren
Ouderen hebben baat bij vooraf ingevulde belastingformulieren en automatische kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Mensen met een uitkering merken het meest van maatregelen op het terrein van de bijstand, zoals de vervanging van een maandelijkse verklaring door gerichte controles.

Last van de overheid
Mensen die nog maar kort in Nederland wonen kunnen op

www.newtoholland.nl

bekijken wat hun rechten en plichten zijn. Bij een andere website

www.lastvandeoverheid.nl

kan iedereen klagen die de regels van de overheid te lastig vindt. De site geeft informatie over het programma van het kabinet om in allerlei sectoren de regeldruk te verminderen.

Voorbeeldgemeente
Binnen het kabinet is staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK) verantwoordelijk voor de dienstverleningprogramma’s voor burgers, professionals en overheden. De staatssecretaris legt op

www.lastvandeoverheid.nl

uit waarom de gemeente Leiden zo effectief is in het terugdringen van allerlei regels. De gemeente maakte een inventarisatie van 58 regelingen die ze zo eenvoudig mogelijk wil invoeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.