Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet strijdt tegen stijgende zorgkosten

De behandeling van aandoeningen waarvan mensen niet echt ziek zijn, zitten vanaf 2015 niet meer in het basispakket. Het is een van de manieren waarop het kabinet de stijgende kosten in de zorg onder controle wil houden, zo blijkt uit de donderdag uitgelekte miljoenennota.
Kabinet strijdt tegen stijgende zorgkosten

Ook het overhevelen van een deel van de Algemene Wet Bijzondere Zorgkosten (AWBZ) naar de gemeenten en meer concurrentie in de zorg moeten daarbij helpen. Het kabinet beschouwt de almaar stijgende zorgkosten als een bedreiging voor de ‘houdbaarheid van de overheidsfinanciën’ en kondigt aan dat in de toekomst aanvullende stappen nodig blijven om de kosten te beheersen.

Modaal

Het kabinet becijfert dat een gezin met een modaal inkomen nu al meer dan een vijfde uitgeeft aan zorgkosten. Als er niets zou gebeuren, zou dat in 2040 oplopen tot bijna 40 procent. Deze kosten wegen ook zwaar voor werkgevers waar de stijgende inkomensafhankelijke premie ruimte inneemt van de loonruimte, zo is te lezen.

Geld

Uit de begroting van het ministerie van VWS blijkt dat er in 2012 bijna 4 procent meer meer geld beschikbaar is dan in 2011. Ondanks de 18 miljard euro die het kabinet de komende jaren wil bezuinigen, is er nu 63,6 miljard euro beschikbaar, tegen 61,2 miljard euro vorig jaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.