Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Justitie: miljoenenfraude in thuiszorg

Justitie is een miljoenenfraude in de thuiszorg op het spoor. Oud-topman Bart V. van thuiszorginstelling Icare uit Meppel is op verdenking van fraude met aandelen en transacties aangehouden en heeft twee weken in de cel gezeten.
Justitie: miljoenenfraude in thuiszorg

Het Openbaar Ministerie denkt dat hij zeker 1,3 miljoen euro in eigen zak heeft gestoken en heeft daarom beslag laten leggen op zijn woonhuis. Een woordvoerster van het Functioneel Parket bevestigde woensdagavond berichtgeving van de actualiteitenrubriek NOVAover de fraudezaak. Andere bestuursleden van Icare worden verdacht van betrokkenheid, evenals mensen van buiten de instelling.

Onderzoek
In een schriftelijke verklaring aan NOVA zegt het Functioneel Parket dat men samen met de FIOD/ECD bezig is met een strafrechtelijk onderzoek in de sector thuiszorg. ‘Het gaat om fraude met aandelen en transacties die te maken hebben met de stichting De Thuiszorg Icare.’ Justitie benadrukt dat Icare zelf geen verdachte is, maar mogelijk slachtoffer.

Bestuursvoorzitter
Hoofdverdachte Bart V. was van 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare, een van de grotere thuiszorginstellingen in Nederland. Justitie vermoedt dat hij privé heeft geprofiteerd van de verkoop van onroerend goed van Icare. Hij kwam al in 2006 in opspraak toen hij als vertrekkend bestuursvoorzitter van Icare een gouden handdruk van 969-duizend euro meekreeg.Ook kijkt justitie naar mogelijke malversaties bij de verkoop van een dochterbedrijf van Icare, Thuiszorg Perfectuit Steenwijk.

Rapport
De gang van zaken rondom de verkoop van Thuiszorg Perfect is al eerder ter sprake gekomen in een geheim rapport van zorgverzekeraar Achmeauit 2006 dat NOVA in handen heeft. Volgens Achmea verkocht Bart V. dit bedrijf voor een symbolisch bedrag van 1 gulden aan een vrouwelijke kennis. Tegelijkertijd beloofde V. dat Icare veel werk aan dit bedrijf zou uitbesteden.

Eigen bv
Drie jaar later, toen Perfect goed draaide, werd het bedrijf voor 7 miljoen euro verkocht aan uitzendbedrijf Randstad. De opbrengst kwam terecht op de privé bv van de kennis van Bart V. Vermoed wordt dat delen van de opbrengst zijn of worden verdeeld onder de bedenkers van dit plan. De vrouwelijke kennis van Bart V. is ook aangehouden en heeft twee weken in de cel doorgebracht.

Personeelsdossiers
Het Achmea-rapport signaleerde verder het bestaan van twee verzegelde personeelsdossiers bij Perfect. Achteraf bleek dat de echtgenotes van Bart V. en van een ander directielid van Icare op de loonlijst van Perfect stonden zonder daar werkzaamheden voor te hebben verricht, aldus het Achmea-rapport.

AbvaKabo
William Moorlag, bestuurder van vakbond AbvaKabo, spreekt schande van de gang van zaken bij Icare. ‘Het gaat hier om publieke middelen. Als je dan een kasstroom gaat verzilveren ten eigen bate, dan vind ik dat uiterst laakbaar.’ (NOVA/ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.