Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jobcoach houdt probleemjongeren aan het werk

Ruim 80 procent van jongeren met ernstige gedragsproblemen, slaagt erin betaald werk te behouden met de langdurige begeleiding door een jobcoach. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV en kennisorganisatie TNO.
Jobcoach houdt probleemjongeren aan het werk

In drie jaar tijd verdubbelde het aandeel vast werk bij deze groep jongeren nagenoeg van 17 naar ruim 31 procent. ‘Ook zetten werkgevers door de begeleiding tijdelijke contracten om in vaste. Het aandeel tijdelijk werk daalde daardoor van 44 procent naar 27 procent’, stelt Roland Blonk van TNO. ‘Vooral als je bedenkt dat deze jongeren met veelal psychische problemen makkelijk op het verkeerde pad belanden.’

Stage

TNO volgde gedurende drie jaar 230 jongeren met ernstige gedragsproblemen die op hun weg naar regulier werk begeleid werden door een jobcoach. De helft van de jongeren werd begeleid tijdens scholing, arbeidstraining of stage en de andere helft was al aan het werk met een (tijdelijk) arbeidscontract. In de onderzoeksperiode vonden vier metingen plaats. Het onderzoek werd gesubsidieerd door het UWV.

Vast contract
Zelfs met de ongunstige economische omstandigheden is – mede dankzij de langdurige begeleiding – het percentage jongeren met betaald werk vrijwel gelijk gebleven. Ook is de duurzaamheid van de arbeidsrelaties verbeterd en hebben nu veel meer jongeren een vast arbeidscontract (van 17 naar ruim 31 procent). Een klein deel (ongeveer 7 procent) is nu aan het werk zonder begeleiding. De begeleiders verwachten dat het merendeel (87 procent) van de werkende jongeren ook enige begeleiding nodig zal hebben in de verdere toekomst.

Investering

TNO verwacht dat zonder begeleiding deze groep buiten het arbeidsproces belandt. De kennisorganisatie pleit voor een langetermijninvestering nodig is om de jongeren met ernstige gedragsmoeilijkheden aan het werk te krijgen én om hen duurzaam aan het werk te houden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: UWV/TNO/Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.