Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdzorg nog in gevarenzone

De jeugdzorg is nog steeds in gevaar, ook al hebben gemeenten en zorgaanbieders contracten gesloten voor het komend jaar. Of er komend jaar voor alle nieuwe cliënten ook zorg beschikbaar is, valt nog te bezien. Zo concludeert de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ).
Jeugdzorg nog in gevarenzone
Foto: ANP

Jongeren die nu al jeugdzorg hebben, houden die ook na 1 januari 2015. Maar of er komend jaar voor alle nieuwe cliënten ook zorg beschikbaar is, valt nog te bezien. Dat geldt ook voor de vraag of er het hele jaar door voor iedereen genoeg en de juiste jeugdzorg zal zijn. Bovendien is door de grote tijdsdruk nog niks terechtgekomen van hoognodige vernieuwing van de zorg zelf, zegt de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) in een rapport dat woensdag is gepubliceerd. Onder leiding van Leonard Geluk heeft deze commissie de afgelopen twee jaar de overgang van de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeenten in de gaten gehouden. Volgens de commissie weten veel jongeren en hun ouders of verzorgers nog niet wat er voor hen over ruim twee weken verandert.

Zorgcontracten

Gemeenten hebben de afgelopen maanden onder grote tijdsdruk contracten gesloten. ‘Maar alleen contracten garanderen nog geen zorg’, aldus de TSJ. Zo zijn er contracten gesloten waarin geen afspraken staan over de prijs van de zorg of de hoeveelheid zorg die wordt ingekocht. Ook zijn er contracten voor maar drie maanden gesloten. Er is in veel gevallen nog geen samenwerking binnen de wijkteams die in de meeste gemeenten aan de slag gaan, het werk wordt niet ondersteund door één computersysteem, richtlijnen en bevoegdheden zijn nog niet duidelijk en het is ook nog niet overal helder hoe alle zorg betaald zal worden.

Geldgebrek

De TSJ wil dat er een agenda gemaakt wordt voor de inhoudelijke vernieuwing van de jeugdzorg. Daar moet onder andere in worden vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is. Gemeenten moeten samenwerken met aanbieders van zorg om de vernieuwingen in de praktijk te brengen. Zorgaanbieders moeten ervoor zorgen dat ze jeugdhulp gaan aanbieden die aansluit op wat jongeren en hun gezinnen nodig hebben en willen. Ook in 2015 zal de jeugdzorg niet helemaal vernieuwd worden, verwacht de TSJ. ‘Tijd, capaciteit, geld en informatie ontbreken daarvoor.’

Rapportage

Deze vijfde rapportage van de TSJ is ook de laatste van deze commissie. Hoewel bij de instelling van de commissie werd gezegd dat ze ook in 2015 ontwikkelingen en risico’s zou signaleren, laat ze het aan andere partners over. ‘Alle partners in het jeugdveld gaan een tijd met veel onzekerheid tegemoet. Ik wens hen toe dat zij hieruit ook de kracht halen om met elkaar de jeugdhulp te veranderen’, aldus Leonard Geluk.

Verschillende Kamerleden hebben moties ingediend om de dreigende gaten in de zorg voor gezinnen en jongeren te dichten. Leonard Geluk van de Transitiecommissie Jeugdzorg is zeer kritisch: ‘Contracten worden getekend zonder afspraken te maken over hoeveel kinderen geholpen worden, en tegen welke prijs.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.