Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jet Bussemaker: ‘We zijn er nog lang niet met de AWBZ’

De AWBZ moet toekomstbestendig worden gemaakt, maar is niet geholpen bij grote bewegingen zonder perspectief. Dat schrijft voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS in een opiniestuk in de Volkskrant. ‘Er is nog veel te doen, maar dat er niets is gebeurd, is een ontkenning van de werkelijkheid.’
Jet Bussemaker: ‘We zijn er nog lang niet met de AWBZ’

Zij reageert daarmee op een eerder artikel in het dagblad waarin drie deskundigen in de zorg claimen dat de politiek faalt in de aanpak van de groei van de AWBZ en niet openstaat voor hervormingen.  Met  Bussemaker viel volgens hen niet over hervormingen te praten. De voormalig staatssecretaris bestrijdt dat: ‘Ik heb vanaf het begin van mijn periode als staatssecretaris in 2007 aangegeven dat we terug moeten naar de kern. Want inderdaad zijn er in de loop van de tijd allerlei onderdelen in de AWBZ bijgekomen, waarvan je je af kan vragen of ze daar horen.’

Zorgkantoren
We zijn begonnen met het wonen uit de AWBZ te halen, met name voor mensen in verzorgingshuizen en met lichte verpleeghuiszorg, schrijft Bussemaker. Onderdelen die meer weg hebben van welzijn –zoals begeleiding bij het doen van boodschappen- zijn uit de AWBZ gehaald. En we hebben de stap gezet de zorgkantoren af te schaffen en zorgverzekeraars, die ook de zorgverzekeringswet uitvoeren, ook de AWBZ uit te laten voeren, zo somt ze op.

Financiering
Wat Bussemaker betreft moet er nog veel gebeuren. ‘De indicatiestelling die nu nog door het Centraal Indicatieorgaan Zorg wordt gedaan, leidt tot veel frustratie en bureaucratie. De eerste lijn, en vooral de wijkverpleegkundigen, moet in ere hersteld worden.’ Ook zou volgens haar de financiering van de AWBZ moeten veranderen. Die is nu te veel gericht op hoe meer zorg je verleent, hoe meer je verdient als aanbieder. Terwijl gezondheidswinst en kwaliteit van leven centraal moeten staan, aldus Bussemaker.

Bron: de Volkskrant/ANP-Phot

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.