Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Jet Bussemaker: ‘Oppassen voor circus aan adviseurs bij Welzijn Nieuwe Stijl’

‘Er zijn enorm veel kansen voor het welzijnswerk, maar ook veel bedreigingen’, dat zegt Jet Bussemaker. In het licht van alle bezuinigingen onderstreept zij dat het welzijnswerk niet per definitie minder moet, maar anders: Welzijn Nieuwe stijl. De kaasschaafmethode toepassen is geen optie. ‘Levensgevaarlijk’, waarschuwt Bussemaker, tegenwoordig onder meer werkzaam als adviseur op Wmo-terrein.
Jet Bussemaker: ‘Oppassen voor circus aan adviseurs bij Welzijn Nieuwe Stijl’

Als staatssecretaris van VWS introduceerde Jet Bussemaker ‘Welzijn Nieuwe Stijl’. Nu houdt ze onder andere lezingen en geeft ze advies over vernieuwing in zorg en welzijn. De sector benaderen als een domein waarin de consument vraagt en de hulpverlener aanbiedt, heeft Bussemaker nooit aangesproken. ‘Met het u-vraagt-wij-draaien-principe, worden de zorguitgaven niet minder en is de burger niet beter af. En de kaasschaaf bezuinigen is levensgevaarlijk, vroeg of laat stuit je dan weer op een kostenprobleem’, vindt Bussemaker. Het welzijnswerk moet hoe dan ook om.

Gemeente
Jet Bussemaker: ‘Hoe komen we tot vernieuwing? Met lef en visie bij de gemeente, met gemeenten en zorgorganisaties die niet alleen uit zijn op het afzetten van hun eigen product.’ Er zijn volgens haar veel gemeenten waar andere van kunnen leren. Ook zijn er gemeenten die wel heel graag een omslag naar het nieuwe welzijnswerk willen maken, maar nog niet precies weten hoe dat moet.

Circus
Vorige maand is het stimuleringsprogramma van VWS van start gegaan om gemeenten te ondersteunen bij het uitvoeren Welzijn Nieuwe Stijl. Bussemaker pleit voor concrete handvatten voor de uitvoering gericht op de werkvloer. ‘We moeten oppassen dat we niet met een heel circus aan adviseurs en coaches komen die los opereren van de werkvloer en dat bureaucratie niet in de hand wordt gewerkt.’

Vraagverlegenheid
Moeten we steeds meer uitgaan van wat de burger nog zelf kan, met behulp van het sociale netwerk? Hoe zit het dan met de vraagverlegenheid bij de burger? Eerder dit jaar stelde de onderzoekster Lilian Linders dat als gemeenten en zorgorganisaties blijven hameren op zelfredzaamheid en autonomie, de burger niet snel om hulp durft te vragen. De norm in de maatschappij lijkt steeds meer te zijn: alles zelf doen.

Simpel
Bussemaker is daar geen voorstander van. ‘Eigen Kracht betekent niet alleen eigen verantwoordelijkheid. Het is te simpel om dit zo te formuleren. Natuurlijk zijn er mensen die eigenlijk niet goed weten welke hulp zij precies nodig hebben, of moeite hebben met hulp vragen. Daarom moeten we daar op af. Kijk daar naar nieuwe manieren, werk bijvoorbeeld met vrijwilligers die de ogen en oren in de wijk zijn. Zij komen bij de mensen thuis en weten wat er speelt. Ik voel meer voor samenredzaamheid, gericht op sociale netwerken waarin de kracht van burgers wordt ontwikkeld.’

Brede kennis
Natuurlijk zijn er uitdagingen om over na te denken, zegt Bussemaker. ‘De complexe problematiek die welzijnswerkers soms tegenkomen bijvoorbeeld. Daarom zijn er meer hoog opgeleide professionals nodig met een brede kennis. Zij hebben beter zicht op wat er aan hulp nodig is. Een breed opgeleid frontoffice is nodig, meer dan nu het geval is.’

Visie
De omslag naar Welzijn Nieuwe Stijl is een langdurig proces, stelt Bussemaker. ‘Daarin kan de overheid een stimulerende rol spelen. Maar er is vooral visie nodig van gemeenten en instellingen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: Diederik van der Laan

3 REACTIES

  1. Geachte mw. Bussemaker,
    de door uw gewenste sterke hoog opgeleide frontoffice die op alle levensvlakken kennis en samenverwerkingsverbanden heeft, IS er al en heet Algemeen Maatschappelijk Werk ( AMW ).
    Bezuinigingen -oplopend van 5% in 2011 tot soms 20% in 2013- op de WMO en daarmee het AMW verzwakken die sterke eerstelijn excessief, met alle gevolgen vandien. En daar heb je echt geen adviseurs voor nodig om dat te snappen. Evenmin om met alle betrokkenen op lokaal niveau te leren samenwerken, want dat doen we altijd al.
    Erkennning en versterking van het AMW is m.i. inziens meer gewenst dan ook en verdient zichzelf makkelijk maatschappelijk en financieel terug.
    Bert Dokter
    senior amw-er
    MW NoorderMaat
    Leek (Groningen)

  2. Lees alle reacties
  3. Geachte mevrouw Bussemaker,
    twee vragen:
    1. Hoe kan het dat u vooral over zorg lijkt te praten als het over welzijns werk gaat?
    2. U waarschuwt dat het geen circus moet worden van adviseurs en dergelijke. Mee eens. Maar had ik nu goed vernomen dat u, nadat u uw werk als staatssecretaris heeft neergelegd, in dienst bent getreden van B&A , de club die ik toch voornamelijk ken als adviesbureau?
    Met vriendelijke groet,
    Ben Hoogendam
    Bestuurder Welzijn
    Abvakabo FNV.

  4. Eerlijk gezegd snap ik weinig van dit bericht. Het hele zorgstelsel is uitgekleed. Ook door Mevr Bussemaker. Jarenlang is de zelfredzaamheid en zelfstandigheid gepromoot. En nu is Mevr. Bussemaker op eens tegen. Ervaringsdeskundigen weten precies waar de schoen wringt, weten waar misbruik wordt gemaakt, maar men verkiest het om het hoofd in het zand te steken, conrtroleren is te duur.
    Beter is het om het geld uit te geven als onnodige verslinders als het CIZ.
    Luister voor de verandering eens naar de mensen die het aangaat!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.