Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1800 thuishulpen in onzekerheid

Vorige week ging de huishoudhulporganisatie Pantein-Vivent failliet. 1800 thuishulpen zitten in onzekerheid of ze misschien overgenomen worden door een andere organisatie. Of niet, en dus werkloos worden. Overname betekent ook loon inleveren.
Zorgorganisaties kunnen geen baangarantie geven.
Zorgorganisaties kunnen geen baangarantie geven. - Foto: ANP

De 1800 werknemers van de Brabantse huishoudhulporganisatie Pantein-Vivent verkeren in grote onzeker of ze nog een baan hebben. Vorige week ging de huishoudelijke hulptak Pantein Vivent failliet. De organisatie maakte duidelijk dat de bezuiniging van 40 procent op de huishoudelijke hulp de bedrijfsvoering onbetaalbaar maakt. Een andere Brabantse zorgorganisatie ZuidZorg liet weten 80 procent van de huishoudhulpen over willen te nemen, als alle in de aanbesteding betrokken gemeenten akkoord gaan. Nog geen van de gemeenten is officieel akkoord.

Ontslag

In december vorig jaar ging in Tilburg ook Thebe huishoudelijke hulp failliet en verloren 2000 huishoudelijke hulpen hun werk. Maandag 19 januari ging een deel van hen de straat op om te demonstreren in Tilburg. Hun woede richt zich ook op de eventuele overnamebedrijven TSN en T-Zorg. Zij willen een deel van de thuishulpen overnemen wanneer zij de gunning krijgen van de gemeenten, maar tegen een lager salaris.

Eind vorig jaar hebben bijna alle gemeenten de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) aangevraagd bij het ministerie van VWS. Hiermee kunnen tenminste 19.000 thuishulpen langer hun baan behouden. Lees meer>>

Bezuiniging

Ook Zuidzorg heeft laten weten dat de over te nemen hulpen met een lager salaris akkoord moeten gaan. Het probleem zit in de landelijke bezuiniging op huishoudelijke hulp en bij de tarieven die gemeenten betalen aan de bedrijven. De gemeenten moeten hen met 40 procent minder geld doen.

Thuishulpen

‘We houden zo niets meer over,’ zegt demonstrante Corrie van Mourik in het Brabants Dagblad. Zij is sinds een jaar weduwe. Net als bijna alle thuishulpen is ze vrouw en staat ze er alleen voor. ‘Als we op het aanbod van TSN en T-Zorg ingaan, dan scheelt dat ons ruim drie euro bruto per uur.’ Daarnaast moeten de hulpen opnieuw solliciteren en een proeftijd doorlopen. ‘Erg vernederend als je al dertig of veertig jaar in het vak zit.’

Tarieven gemeente

Op de demonstratie is ook een vertegenwoordiger van T-Zorg aanwezig. Hij begrijpt de frustratie van de demonstranten, ‘maar het grootste pijnpunt ligt bij de gemeenten. Daar bepalen ze de tarieven waar wij het mee moeten doen.’ Een baangarantie kan niet worden gegeven, zegt Anton Witte van TSN, omdat de bedrijven het zelf ook moeilijk hebben. Op een aanbod van vakbond Abvakabo FNV om te praten over het loon en de arbeidsvoorwaarden, kunnen de twee bedrijven niet ingaan, volgens Akkermans en Witte. ‘Anders scheppen we verwachtingen die we niet waar kunnen maken. Het is de gemeente die over de tarieven beslist, wij hebben geen ruimte om op dat vlak te manoeuvreren.’

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.