Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Inzet helpenden bij medicatie te risicovol’

Helpenden en zorghulpen mogen niet langer handelingen met geneesmiddelen verrichten, stelt Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Deze handelingen zijn voorbehouden aan medewerkers die een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige hebben gevolgd, aldus de V&VN.
‘Inzet helpenden bij medicatie te risicovol’

De beroepsvereniging vindt het te risicovol dat lager opgeleide medewerkers medicatie uitzetten en toedienen, insuline toedienen en ‘pufjes’ geven. Ze vindt de kans op het verkeerd toedienen te groot. De Wet BIG en de Kwaliteitswet Zorginstellingen belemmeren de inzet van deze zorgmedewerkers bij complexe en risicovolle handelingen niet, volgens de V&VN. Maar de vereniging krijgt zulke zorgelijke singalen, dat zij een duidelijk standpunt wil innemen.

Signalen

Uit de verontrustende signalen van bezorgde verpleegkundigen en verzorgenden en ook uit gesprekken met ruim 200 verzorgenden blijkt dat de rol van de medewerkers met niveau drie verschuift. De uitvoerende taken komen steeds vaker te liggen bij zorgmedewerkers met niveau 1 en 2, helpenden en zorghulpen. Ook daalt het  opleidingsniveau van de medewerkers in de ouderenzorg daalt al jaren, meent de beroepsvereniging.

Discussie

Volgens V&VN geeft het standpunt verpleegkundigen en verzorgenden helderheid over hun eigen rol en die van hun collega’s en helpt het hen de discussie in hun instelling te voeren over de inzet van helpenden en zorghulpen en vooral over de grenzen aan die inzet.

Bron: V&VN/ANP-Photo/ Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.