Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ING waarschuwt voor leegstand in verzorgingshuis

Op korte termijnlopen verzorgingshuizen financieel risico door de toenemende leegstand. Instellingen moeten hun strategie daarom aanpassen, stelt het ING Economisch Bureau in een analyse over scheiden van wonen en zorg.
ING waarschuwt voor leegstand in verzorgingshuis
Foto: ANP

De intramurale verzorgingshuiszorgcapaciteit slinkt de komende jaren sterk. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de huidige omvang van 165.000 plaatsen in ouderenzorginstellingen in 2025 bijna gehalveerd zal zijn. Dit komt door overheidsmaatregelen – de bezuinigingen op de AWBZ-  en doordat ouderen steeds langer zelfstandig willen wonen. Tegelijkertijd worden de kapitaallasten voor verzorgingshuizen juist vergoed op basis van de productie. Het is noodzakelijk dat verzorgingshuizen daarom hun strategie heroverwegen, vindt het ING Economisch Bureau.Strategie


Een mogelijke strategie volgens ING Economisch Bureau is het vergroten van de verpleeghuiscapaciteit, de zwaardere zorg, terwijl de verzorgingshuiscapaciteit wordt afgebouwd. Ook kunnen zorginstellingen zorgappartementen verhuren aan nieuwe cliënten die alleen een indicatie hebben voor thuiszorg of aan 65-plussers zonder zorgvraag. Een derde strategie is het aantal locaties inkrimpen en de extramurale zorg uitbreiden.  Ook kunnen zorginstellingen hun ruimte verhuren aan bijvoorbeeld studenten.

Kritisch
‘Banken zijn vooral geïnteresseerd in de vraag of zorgorganisaties de juiste strategische keuze maken en daarbij het vastgoed gaan herontwikkelen’, zegt Erwin Winkel, Sectormanager Gezondheidszorg bij ING in het rapport. ‘Banken zullen vooral kritisch zijn bij zorginstellingen waar het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan en die de afgelopen periode onvoldoende voortgang hebben gemaakt met de transformatie van met name de lichtere doelgroepen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.