Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indicatie terminale palliatieve zorg blijft geldig tot overlijden

Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) heeft de regelgeving rond indicaties voor terminale palliatieve zorg aangepast. Tot nu toe krijgen zieken met een levensverwachting van minder dan drie maanden maximaal een jaar zorg. Bussemaker heeft de regeling zo aangepast dat een indicatiebesluit geldt tot de patiënt is overleden.
Indicatie terminale palliatieve zorg blijft geldig tot overlijden

De reden van deze aanpassing is dat in sommige gevallen de laatste levensfase langer duurt dan een jaar. Eric Spee van het Centrum Indicatiestelling Zorg liet eerder in een interview met Zorg + Welzijn weten dat er in deze gevallen eigenlijk geen standaardbeleid bestaat.

Teruggeschroefd
‘Het uitgangspunt is dat dezelfde zorg wordt gecontinueerd, tenzij de patiënt met minder toe kan. Maar dat is bijna nooit het geval’, aldus Spee. Trees Piersma van het Prinses Beatrix Fonds beweerde in hetzelfde artikel CIZ gevallen te kennen waarin de terminale zorg na een jaar werd teruggeschroefd van 80 naar 24 uur per week.

De aangepaste zorgindicatieregeling treedt op 1 januari 2010 in werking.

Lees ook: Indicatieproblemen bij chronisch zieken

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.