Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft wederom verscherpt toezicht ingesteld bij twee particuliere thuiszorgorganisaties. De Inspectie constateerde ‘structurele tekortkomingen in de kwaliteit van de zorg. Er is sprake van zeer hoge risico’s, aldus de IGZ
Thuiszorgorganisaties
Thuiszorgorganisaties

Na het onder verscherpt toezicht stellen van thuiszorgorganisatie Lida in september 2009, heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg opnieuw verscherpt toezicht ingesteld bij twee thuiszorgorganisaties. Het gaat om Particuliere Verpleging Florence in Boxtel en nieuwkomer Cura Domestica te Boxmeer. De onder toezicht gestelden kenmerken zich volgens de Inspectie door structurele tekortkomingen in de kwaliteit van geleverde zorg. Er zijn hoge tot zeer hoge risico’s geconstateerd op het gebied van medicatieveiligheid, deskundigheid van medewerkers, zorgdossiers en het naleven van verpleegkundige richtlijnen.

Nieuwe toetreders thuiszorgorganisaties

Alle drie de instellingen werden bezocht in het kader van het onderzoek van de inspectie naar ‘nieuwe’ toetreders. Behalve de genoemde tekortkomingen constateert de inspectie bij de organisaties een gebrek aan daadkracht bij het management om verbeteringen door te voeren. Dat blijkt volgens de inspectie bijvoorbeeld al uit het te laat aanleveren van de door de inspectie verzochte plannen van aanpak. De plannen zijn bovendien ook nog eens onvoldoende.

Zwaarder

De inspectie zal Florence en Cura Domestica scherp blijven volgen. Als er geen verbeteringen komen, zal zij zwaardere handhavingmiddelen inzetten. Bij Lida heeft de inspectie eind oktober 2009 een bevel tot sluiting gegeven. Dit bevel is door de Staatsecretaris van VWS verlengd. De inspectie sluit overigens niet uit dat meer organisaties onder verscherpt toezicht worden gesteld naar aanleiding van een inspectiebezoek in 2008 en 2009.

Bedenkingen thuiszorgorganisaties

Particuliere Verpleging Florence heeft aangegeven bedenkingen te hebben tegen de openbaarmaking van het rapport, dat is opgemaakt naar aanleiding van het inspectiebezoek van december 2009. Openbaarmaking betekent dat het rapport voor iedereen ter inzage op de website van het ministerie van VWS komt te staan. De Minister van VWS zal op grond van de Wet openbaarheid van bestuur een besluit nemen over de openbaarmaking van het rapport.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: IGZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.