Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hulpverleners vrezen voor kwaliteit jeugdzorg’

Hulpverleners zijn bang dat de kwaliteit van de jeugdzorg de komende jaren achteruit gaat, als deze van Rijk en provincies overgaat naar de gemeenten. Veel specialistische zorg zal dan verloren gaan en tussen gemeenten ontstaan kwaliteitsverschillen op dit terrein.
'Hulpverleners vrezen voor kwaliteit jeugdzorg'
Foto: ANP Photo

Dat komt naar voren uit een dinsdag gepubliceerde enquête van Abvakabo onder ruim 1200 werknemers in de jeugdzorg. Van de ondervraagden verwacht een ruime meerderheid van 86 procent dat de gemeenten vooral naar de prijs van de zorg voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland zullen kijken in plaats van naar de kwaliteit.

Verandering

Verder meent 79 procent dat gemeenten in 2015 nog niet klaar zijn voor de verandering, als de plannen van het kabinet doorgaan. Ook de eigen organisaties zijn er nog niet aan toe, denkt meer dan de helft.

Zorg

Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV vindt de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten onwenselijk. ‘Als hiertoe toch wordt besloten dan moet dit zorgvuldig gebeuren.’ Ook verwerpt zij de beleidsvrijheid die gemeenten zouden krijgen. ‘Dat betekent dat ze zelf kunnen bepalen welke zorg gezinnen in hun gemeente krijgen. De rijkdom van een gemeente zal hierin bepalend zijn.’

Aanbesteding

Van de ondervraagden vreest driekwart bovendien voor de eigen baan door de veranderingen. Ook verwachten velen meer administratieve rompslomp. De vakorganisatie wil voorkomen dat de werknemers in de jeugdzorg net als bij de thuiszorg, de dupe worden van aanbestedingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.