Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huishoudelijke hulp valt onder de Wmo

De Centrale Raad van Beroep (CrvB) heeft woensdag 18 mei geoordeeld dat gemeenten verplicht zijn inwoners te ondersteunen als zij zelf hun huis niet schoon kunnen maken. Dit omdat huishoudelijke hulp volgens de CrvB onderdeel is van de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Sommige Nederlandse gemeenten beweerden eerder dat dit niet zo is en rechtbanken deden hier tegenstrijdige uitspraken over. Met de uitspraak van de CrvB is er nu dus duidelijkheid.

Langer thuis wonen

Het gevolg van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is dat gemeenten niet mogen korten op huishoudelijke hulp als ze daar geen duidelijke onderbouwing voor hebben. Ook moeten gemeenten, wanneer nodig, passende hulp bieden om eraan bij te dragen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Senioren

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ouderenbond ANBO, reageert tevreden op de uitspraak. ‘Omdat huishoudelijke hulp niet letterlijk bij naam werd genoemd als onderdeel van de Wmo, beweerden sommige gemeenten dat ze hier niet voor verantwoordelijk waren. Daar komen ze gelukkig niet meer mee weg. Wel vinden wij het een schande voor de getroffen senioren dat er een rechter aan te pas heeft moeten komen.’

Mogen gemeenten vanuit hun Wmo-taak nu wel of niet huishoudelijke hulp weigeren? Het antwoord van rechtbanken op die vraag was niet overal hetzelfde. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.