Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Bij huisbezoek pgb heb je al een risicoprofiel’

Er wordt nog altijd gefraudeerd met persoonsgebonden budget, dus het aantal huisbezoeken wordt opgeschroefd. Maar weet wel dat mensen die een huisbezoek krijgen per definitie een verhoogd risicoprofiel hebben, benadrukt Per Saldo. En dat kan het beeld van pgb-fraude vertekenen.
Voor het opschroeven van de huisbezoeken komt dit jaar 5 miljoen euro beschikbaar.
Voor het opschroeven van de huisbezoeken komt dit jaar 5 miljoen euro beschikbaar. - Foto: ANP Xtra

Zorgkantoren hebben sinds 2012 ongeveer 30.000 huisbezoeken afgelegd. Bij 2100 bezoeken leek er iets serieus niet in de haak. Bij 900 gevallen bleek de kwaliteit van de zorg (ruim) onvoldoende. Voor staatssecretaris Van Rijn opnieuw het bewijs dat een gerichte aanpak voor het voorkomen van pgb-fraude noodzakelijk is. Hier zet de staatssecretaris al langer op in. Voor het opschroeven van de huisbezoeken komt dit jaar 5 miljoen euro beschikbaar.

Tien tot twintig procent van de pgb-houders die extra controle krijgen, ziet af van het persoonsgebonden budget. Dat zegt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat fraudezaken onderzoekt. Volgens pgb-belangenvereniging Per Saldo worden mensen best zenuwachtig van een controle. ‘Het komt best intimiderend over.’ Lees meer >>

Verhoogd risicoprofiel

Fijn dat het kabinet zo serieus werk maakt van fraude met het pgb, vindt belangenorganisatie Per Saldo. Maar het is niet niet zo dat 1 op de 14 pgb-houders fraudeert zoals in het rapport van Van Rijn wordt geconstateerd. ‘Elk fraudegeval is er een te veel, begrijp me niet verkeerd’, zegt directeur Aline Saers. ‘Maar de mensen die een huisbezoek kregen werden geselecteerd op basis van een verhoogd risicoprofiel. Denk hierbij aan zorg via een bemiddelingsbureau, onduidelijkheid over de zorglevering of onvolledige informatie.’Het feitelijk percentage fraude onder pgb-houders ligt volgens Saers veel lager. ‘Het overgrote deel van de pgb-houders gaat goed om met het pgb. Het probleem zit vooral in de bemiddelingsbureaus en dubieuze zorgbureaus.’

Bewust kiezen

VWS heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan een zogenaamd solide pgb. Het budget moet mogelijk blijven voor mensen die zelf hun zorg willen en kunnen organiseren, maar de frauderende praktijken moeten wel teruggedrongen worden, zo is het plan. Daarom moeten budgethouders goede informatie en training krijgen, toegangsgesprekken moeten ervoor zorgen dat een zorgvrager heel bewust kan kiezen voor een pgb en dat hij ook weet welke verantwoordelijkheden hierbij horen. Hier past volgens Per Saldo een controle vooraf, een persoonlijk plan en zorgovereenkomsten.

Bemiddelingsbureau

Bemiddelingsbureaus die ook zorg leveren nemen vaak de regie over van de budgethouder, weet Per Saldo. En dat draagt niet bij aan het idee van eigen regie voeren over het leven met zorg en ondersteuning. ‘Die bemiddelingsbureaus moeten nu echt uitgebannen worden’, vindt Saers. ‘Goed dat de huisbezoeken voortgang hebben, maar dan wel duidelijk gericht op de mogelijke fraudegevoelige praktijken. Geef daarnaast ook goede informatie aan de budgethouder.’

Trekkingsrecht

Behalve de huisbezoeken is ervoor gekozen om vanaf 1 januari 2015 het persoonsgebonden budget niet meer op de rekening van de cliënt te storten. Dit heet trekkingsrecht en moet fraude voorkomen. De geldbedragen komen niet meer op de rekening van de budgethouder en de controle vindt vooraf plaats in plaats van achteraf. Verdachte transacties worden door deze methode steeds beter herkend.

Toekenning pgb

Budgethouders mogen niet de dupe worden van het melden van fraude. Daarom is afgesproken dat het zorgkantoor, samen met de budgethouder, tot een oplossing komt als het pgb in gevaar komt. Een andere conclusie om pgb-fraude te voorkomen, is dat het zin heeft om iedere aanvrager bij de indicatie en toekenning van een pgb daadwerkelijk te zien. Dit is een taak van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).


Download hier de Kamerbrief over de aanpak van pgb-fraude >>

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een prive-persoon die zorg verleent aan een familielid en daarvoor een PGB ontvangt kan per definitie geen fraude plegen, want ook zonder PGB zou hij/zij altijd die nodige zorg verlenen. Van Rijn had al zijn corrupte vriendjes bij zorginstellingen en zorgbureaus direct moeten aanpakken, maar dat durft hij niet. Nu zadelt hij de families van gehandicapten op met veel meer onnodige administratieve lasten. En dan heb ik het er nog niet eens over dat de zorgbureaucratie zelf minimaal een miljard per jaar kost!!!!!

  3. De zorgkantoren gaan niet goed met het geld om en nu zijn wij de dupe omdat de zorg zo duur is wordt er gezegd. Nee, ze moeten bij iedere nieuwe cliënt kijken of het wel nodig is en niet maar zo klakkeloos overnemen. Buitenlanders en ook Nederlanders zijn vinding rijk daar in.
    Vind het heel erg dat wij nu moeten betalen terwijl de zorgkantoren allemaal te goede trouw te werk gingen. En diegene die het echt nodig hebben worden afgewezen en hebben een hoge eigenbijdrage in hulp.

  4. had men die miljoenen niet beter uit kunnen geven aan pgb houders die alles netjes doen maar te kort komen die zijn er n..l. ook maar die vergeet men van rijn heeft elke pgb houder al veroordeeld ene dat doet de gemeente Boxmeer bijj monde van onze wethouder Hendriks ookzij heeft haar familie wel aan een baantje geholpen haar neefje zelfs een baan in de raad maar een gehandicapte die dagelijks begeleiding nodig heeft en niet met en taxi of bus op controle naar het ziekenhuis moet die neemt zij dat uur per week af omgerekend 23 cent per uur leve onze democratie

  5. van Rijn doet alsof elke pgb houder bij voorbaat criminelen zijn maar van Rijn maakt en denkfout de grootste criminelen in de zorg zijn de bestuurders die met tonnnen naar huis gaan maar die durft hij niet op te
    pakken dat zijn de jongens die elkaar goed kennen van hun vorige baan in de kamer en daar moeten van rijn en zijn soort straks een baan van krijgen en verder het is de achterban van de vvd

  6. From what I have read the overwhelming amount of fraud liked with PGB subsidies has been caused by unscrupleous agencies that have handled the administrative tasks for those who could not do it themselves because of its highly complex nature.
    Please find a way to separate the reporting of agencies that ‘wordt nog altijd gefraudeerd met persoonsgebonden budget’ and the individual PGB Budgethouders, where much less fraud has been found to have occurred.
    Please refer to it as ‘Agency PGB Fraud’ so that not all are painted black with the same brush.
    Thank you!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.