Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoorn in hoger beroep tegen thuiszorgorganisatie

Gemeente Hoorn gaat in hoger beroep tegen thuiszorgaanbieder Omring. De rechter had eerder bepaald dat de gemeente zes maanden lang voor hulp bij het huishouden het hogere tarief voor huishoudelijke verzorging (HV2) moet betalen in plaats van het lagere HV1-tarief.
Hoorn in hoger beroep tegen thuiszorgorganisatie

Volgens de advocaat van de gemeente is het vonnis in strijd met de aanbestedingsregels. De gemeente gaat ervan uit dat de prijs die bij de aanbesteding is afgesproken in een contract met Omring niet naderhand nog veranderd kan worden. De juridische strijd tussen de gemeente Hoorn en Omring is belangrijk voor veel thuiszorgaanbieders, die na de eerste aanbestedingsronde een plotse omslag van HV2 naar HV1 moesten maken.

Gemeente en thuiszorgorganisatie Omring waren vorige week nog in gesprek over het vonnis van de rechter. Die oordeelde dat de verschuiving van duurdere gespecialiseerde thuiszorg (HV2) naar goedkopere eenvoudige thuiszorg (HV1) in Hoorn zo drastisch en abrupt was, dat “de gemeente in alle redelijkheid niet mag verwachten dat de overeenkomst met de Stichting Omring ongewijzigd in stand blijft”.

De rechter oordeelde dat de gemeente hoorn de 40.000 euro, die de gemeente aan de Wmo-aanbesteding in 2007 heeft overgehouden, moet aanwenden om Omring te ondersteunen bij de omslag. Hoorn wil nu in hoger beroep om deze uitspraak van de rechter te vernietigen omdat het vonnis in strijd met de aanbestedingsregels.

Als het hoger beroep in het voordeel van de gemeente uitpakt, heeft Omring grote problemen. De rechter heeft het eerdere vonnis onder voorwaarde van bankgarantie uitgesproken. Dit houdt in dat wanneer Hoorn het hoger beroep wint, Omring het extra ontvangen geld weer aan de gemeente moet terugbetalen.

Brancheorganisatie ActiZ was voorzichtig blij met het eerste vonnis. De brancheorganisatie adviseert zorgaanbieders niet direct naar de rechter te gaan bij dezelfde problematiek, maar het eerst via de weg van overleg te proberen. “Niet elke organisatie kan zijn contract met de gemeente openbreken. Dat hangt af van de overeenkomst die is gesloten”, zegt woordvoerder Marleen Scheurkogel van ActiZ.
(Bron: Zorgvisie)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.