Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Homopesten op school leidt tot zelfmoordgedrag

Homopesten is de grootste voorspeller van zelfmoordgedrag onder homo-, bi- en lesbische jongeren. Zo blijkt uit een onderzoek dat afgelopen maand gepubliceerd is door Nederlandse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Public Health.
Homopesten op school leidt tot zelfmoordgedrag
Foto: ANP-Photo/Phil Nijhuis

Homo-, lesbische en bi-jongeren die gepest worden op school, denken significant vaker aan zelfmoord dan jongeren die deze negatieve reacties niet meemaken. Ook doen zij vaker een zelfmoordpoging dan jongeren die van medeleerlingen geen negatieve reacties krijgen vanwege hun seksuele voorkeur. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek ‘Victimization and suicidality among Dutch lesbian, gay and bisexual youths’ van Diana van Bergen (VU), Henny Bos (UvA), Saskia Keuzenkamp (SCP/VU), Jantine van Lisdonk (SCP/VU) en Theo Sandfort (Columbia University).

Homogedrag

‘Zelfmoordgedachten en -pogingen onder homo-, lesbische en bi-jongeren zijn duidelijk geen individueel of psychiatrisch probleem’, zegt Diana van Bergen. ‘Het heeft te maken met de maatschappelijke omstandigheden; namelijk de negatieve houding ten opzichte van homogedrag en alles wat daarbij hoort.’ Het viel Van Bergen op dat homo-, lesbische en bi-jongeren vaak aangeven zichzelf te haten. ‘De jongeren die een zelfmoordpoging doen zien geen toekomst voor zich. Ze hebben het gevoel dat ze hun hele leven zullen worden vernederd en uitgesloten, zoals nu al op school gebeurt.’

Tips

MOVISIE en COC werken samen aan preventie van zelfmoordgedrag onder homo-, lesbische, bi- en transgenderjongeren. Op basis van verschillende onderzoeken ontwikkelden ze de website www.iedereenisanders.nl. Homo-, lesbische, bi- en transgenderjongeren krijgen op deze website tips over hoe ze goed om kunnen gaan met negatieve reacties. ‘Maar er moet nog veel meer gebeuren, ook scholen moeten echt aan de slag’, zegt Hanneke Felten van MOVISIE. In de anti-pestaanpak moet er expliciete aandacht komen voor anti-homopesten.

Voorlichting

Uit onderzoek van het SCP uit 2010 blijkt dat meer dan 80 procent van de homo- en biseksuele jongeren denkt dat voorlichting de slechte situatie van homo-, lesbische, bi- en transgenderjongeren op school kan verbeteren. Scholen zijn sinds 1 december 2012 verplicht om leerlingen deze voorlichting te geven. COC wil dat de Onderwijsinspectie de komende jaren gaat onderzoeken of scholen daadwerkelijk voorlichting geven over homo- en transseksualiteit en of dat op een goede en respectvolle manier gebeurt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.