Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe ziet de Wmo-ondersteuning 2015 er uit?

Vanaf 2015 gaat de gemeente de ondersteuning en begeleiding aan huis leveren. Nu valt de begeleiding nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, maar daar valt vanaf volgend jaar alleen nog de zware, langdurige zorg onder. De lichte zorg gaat naar de gemeente, want die kan volgens het kabinet beter inspelen op deze zorgvraag. Hoe gaat dit in zijn werk?
Hoe ziet de Wmo-ondersteuning 2015 er uit?

De ondersteuning en begeleiding vallen dus vanaf 2015 onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).  Gemeenten krijgen zo zelf de vrijheid om te bepalen wie deze voorzieningen echt nodig heeft.

  1. De burger meldt zich bij het de gemeente wanneer hij of zij merkt dat het thuis niet meer lukt zonder ondersteuning.
  2. De burger gaat in gesprek met de gemeente. Die kijkt of er en welke vorm van cliëntondersteuning iets kan betekenen voor de cliënt (in het gezin, met behulp van familie of een kennis, vanuit een algemene voorziening of door de eigen kracht te benadrukken). Zij geeft voorlichting over zorg in natura, de mogelijkheden voor een persoonsgebonden budget en kijkt daarbij naar alle leefgebieden (schulden, werk, inkomen en jeugdzorg).
  3. De burger vraagt de Wmo-voorziening. Bijvoorbeeld een traplift.
  4. Binnen twee weken neemt de gemeente een passend besluit over de aanvraag.

Bron: VWS

 


Bekijk hier de afbeelding in groter formaat >>

 

Snapt u het nog, alle veranderingen in de langdurige zorg? Het ministerie van VWS heeft een overzicht gemaakt van wat er nieuw is in de Wmo, de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Jeugdzorg. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.