Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Deze week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Deze week gaat het onder meer over het nationale plan om suïcide tegen te gaan en de (verloren) strijd van de gemeente Groningen tegen commerciële bewindvoerders.
Weekoverzicht
In het weekoverzicht brengen we je in een paar minuten op de hoogte van het laatste nieuws in het sociaal domein. Bron: Devran Topallar via Pixabay.

1. Buurt sleutel tot langer thuis wonen

Een opvallend sociaal hoopvol onderzoek onder vijftigplussers. Ze willen in de toekomst het liefst zelfstandig thuis blijven wonen, zelfs als ze (meer) zorg nodig hebben. 63 procent geeft aan op hun buurtgenoten te kunnen terugvallen voor extra hulp. Ook de bereidheid om anderen te helpen is hoog: maar liefst 72 procent wil een ander minimaal één keer per week helpen en 40 procent zelfs meerdere keren. Vilans en Bureauvijftig ondervroegen voor dit onderzoek ruim 1600 vijftigplussers.

2. Betekenisvolle dingen doen

In Nederland wonen zo’n 290.000 mensen met dementie. 70 procent van hen woont thuis. Mensen met dementie die thuis wonen, vinden op dit moment dat ze weinig activiteiten ondernemen die voor hen van betekenis zijn. Dat heeft het Trimbos-instituut onderzocht in de Monitor Woonvormen Dementie. Voor een betere kwaliteit van leven is het belangrijk dat deze ouderen activiteiten ondernemen die voor hen persoonlijk van betekenis zijn. ‘Welke activiteiten precies als betekenisvol worden ervaren, verschilt per persoon. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het luisteren naar favoriete muziek of creatief bezig zijn’, zegt onderzoeker Pearl van Lonkhuizen. De Monitor wordt gebruikt voor het optimaliseren van de dementiezorg.

3. Nationaal plan tegen suïcide

Bijna alle politieke partijen hebben zich deze week aangesloten bij de initiatiefwet van de ChristenUnie om wettelijk vast te leggen dat de overheid zich moet inzetten om zelfmoord zoveel mogelijk te voorkomen. Het plan is ingediend om te borgen dat zoveel mogelijk wordt ingezet op het voorkomen van zelfmoord. Dit mag volgens de partijen niet afhankelijk zijn van de politieke keuzes van een zittend kabinet. De initiatiefwet regelt onder meer dat de minister van Volksgezondheid verantwoordelijk wordt en een onderzoeksprogramma moet opzetten. Ook wordt in de wet vastgelegd dat de zelfmoordpreventiehulplijn 113 altijd gratis beschikbaar blijft.

In 2023 waren er 1.885 suïcides in Nederland. De drie meest genoemde doorslaggevende factoren voor suïcide waren psychische problemen, sociale relaties en problemen in de zorg. Sommige factoren hebben bij bepaalde groepen meer invloed dan bij andere, zoals pesten onder jonge vrouwen en verslaving onder jonge mannen. Lees in dit gratis artikel hoe je als sociaal professional het gesprek over suïcide kunt voeren.

4. ‘We’ staan er financieel beter voor

Het gaat de goede kant op met de financiële situatie van de Nederlandse huishoudens. Dat staat in het Nibud-rapport Geldzaken in de praktijk 2024. Zo is het percentage huishoudens dat makkelijk of zeer makkelijk kan rondkomen sinds 2018 gestegen, van 34 naar 42 procent. Aan de andere kant waarschuwt de budgetvoorlichter dat een derde van de huishoudens nog altijd met moeite de eindjes aan elkaar knoopt. Zo zitten huurders, huishoudens met wisselende inkomens en jongvolwassenen in de risicogroepen. Zij zijn kwetsbaarder en onzekerder dan andere groepen.

5. Bijna 100.000 mensen op wachtlijst GGZ

Van de ruim 97.000 mensen die op dit moment een beroep willen doen op de geestelijke gezondheidszorg, wachten 55.000 mensen langer dan de maximale toegestane wachttijd. Dit gaat om mensen waarvan zeker de helft kampt met ernstige en complexe aandoeningen, zoals eetstoornissen, trauma en persoonlijkheidsstoornissen. MIND vindt dit ‘onacceptabel’ dat zoveel mensen zo lang moeten wachten op noodzakelijke zorg. Om die reden worden zorgverzekeraars opgeroepen om meer ggz in te kopen om aan de vraag te voldoen. Een tweede oplossing om het tij te keren, is om vraag en aanbod in de ggz beter op elkaar af te stemmen.

6. Groningen verliest rechtszaak over schuldhulp

Jarenlang heeft de stad Groningen zich verzet tegen commerciële bewindvoerders. Groningers met schulden klopten daardoor automatisch aan bij de Groningse kredietbank, de gemeentelijke schuldhulpverlening. De commerciële bureaus waren het daarmee niet eens en hebben dat met succes aangevochten bij de rechter. Voortaan moet de gemeente Groningen de kosten van commerciële bewindvoerders weer vergoeden, zo werd deze week duidelijk.

De gemeente Groningen legt zich vooralsnog neer bij die rechterlijke beslissing. Wethouder Eelco Eikenaar ziet geen andere oplossing, ondanks dat hij vindt dat de gemeente haar werk beter verricht dan commerciële schuldhulpbureaus. ‘Als gemeente hebben we geen enkele financiële prikkel om mensen langer bij ons te houden dan strikt noodzakelijk, en bij commerciële bureaus die er dus een vergoeding voor krijgen is die kans er wel’, legt hij uit bij omroep RTV Noord. Toch hoopt Eikenaar dat de politiek in Den Haag een nieuwe koers inslaat. Volgens hem moeten gemeenten de regie krijgen over de vraag op welke manier burgers met schulden geholpen moeten worden.

7. Leefstijlhulp voor mensen met Parkinson

Een gezonde leefstijl met regelmatig bewegen, gezonde voeding, ontspanning en goed slapen vermindert bepaalde symptomen van Parkinson. Het is alleen niet altijd eenvoudig om de leefstijl blijvend te veranderen. Daarom is op initiatief van ParkinsonNL de leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson ontwikkeld, die gisteren werd gelanceerd. De keuzehulp is te vinden op de website van zowel ParkinsonNL en op de website van de Parkinson Vereniging.

Blijf op de hoogte van praktische tips en het laatste nieuws voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.