Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handvatten voor bij ‘de Kanteling’

Het Sociaal Cultureel Planbureau deed in 2012 onderzoek onder tien gemeenten naar hun weg naar ondersteuning van burgers in de Wmo. Uit het net verschenen onderzoeksrapport blijkt dat er nog flink wat stappen moeten worden gezet.
Handvatten voor bij 'de Kanteling'
Foto: ANP Photo

Een omslag in een andere manier van denken en werken heeft veel tijd nodig, constateren de onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau in het Wmo-evaluatieonderzoek “De weg naar maatschappelijk ondersteuning”. Zorg+Welzijn schreef over de harde noten die het SCP kraakte over “de Kanteling” bij gemeenten. De onderzoekers vonden in 2012 geen bewuste en weloverwogen keuzes bij gemeenten voor de omslag naar vraaggericht werken en denken en het benutten van de eigen kracht van burgers. Maar gemeenten zijn er, alle op hun eigen manier, wel mee bezig. Het SCP formuleerde enkele ‘handvatten’ voor gemeenten om “de Kanteling” goed aan te pakken.

 

De aandachtspunten voor gemeenten bij de Kanteling:

  • Creëer draagvlak voor het gedachtegoed en de veranderingen bij wethouders, personeel, gemeenteraad, burgers en zorg- en welzijnsorganisaties
  • Geef ruimte voor samenwerking en afstemming binnen de gemeentelijke organisatie
  • Zorg voor goede samenwerking en afstemming tussen welzijnsafdeling van de gemeente en andere relevante afdelingen
  • Zorg dat het toeleidingstraject verbonden is met het aanbod van welzijnsvoorzieningen
  • Zorg voor goede communicatie en samenwerking tussen de afdeling ‘voorzieningen’ en welzijnsinstellingen en vrijwilligersorganisaties
  • Wmo-gespreksvoerders bij de gemeente moeten scholing en begeleiding krijgen. Zij moeten kennis hebben van bijvoorbeeld gesprekstechnieken, juridische aspecten en de sociale kaart.
  • Wmo-gespreksvoerders bij de gemeente moeten goed weten wat hun handelingsruimte, taak- en verantwoordelijksheidsverdeling zijn.
  • Wmo-gespreksvoerders moeten de ruimte krijgen om te ‘kantelen’en steun vanuit de gemeente krijgen
  • Alle afdelingen van de gemeente moeten eenduidig communiceren met de burger over het beleid en de werkwijze van de gemeente.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.