Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handtekening ontbreekt onder veel pgb declaraties

Vijftig procent van alle declaraties voor persoonsgebonden budget (pgb) die iedere maand bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) binnenkomen, heeft administratieve fouten. Dat blijkt uit een steekproef bij de uitvoeringsinstantie.

De SVB keert per maand zo’n 140.000 declaraties voor pgb’s uit. Na de problemen vorig jaar met de uitbetaling aan cliënten en hun zorgverleners worden de pgb’s ook uitbetaald als de declaraties niet terecht zijn. Dat is te lezen ineen artikel in de Volkskrant. Dit nieuws volgt op het bericht van gisteren, waaruit blijkt dat vijf zorgaanbieders in de gemeente Den Haag verdacht worden van fraude met pgb’s.

Declaratie

Uitvoeringsinstantie SVB heeft de steekproef uitgevoerd. De woordvoerder van SVB benadrukt dat het in veel gevallen om kleine foutjes in de declaraties gaat, zoals het ontbreken van een handtekening. ‘Maar als je strikt de letter van de wet naleeft, mogen we die declaratie niet goedkeuren’, zegt Wieke den Hollander, manager pgb-dienstverlening bij SVB.

De gemeente Den Haag vermoedt dat vijf zorgaanbieders die werken met het persoonsgebonden budget (pgb) fraude plegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente zelf uitvoerde. Lees meer>> 

Controleren

In principe is het de bedoeling dat de SVB vanaf 1 oktober alle declaraties weer streng gaat controleren. Het is alleen de vraag of dat nog door kan gaan. Al eerder hebben de leden van de Tweede Kamer uitgesproken dat de pgb-houders niet de dupe mogen worden van deze strikte controles en de verwachting is dat dit wel zal gaan gebeuren. ‘Gebaseerd op eerdere kwaliteitsmetingen is de verwachting dat circa 50 procent van de declaraties niet in één keer goed kunnen worden verwerkt’, voorspelt de SVB.

Noodscenario

Om tegemoet te komen aan de wens van de Tweede Kamer, heeft staatssecretaris Martin van Rijn de SVB toestemming gegeven om sinds vorig jaar met een noodscenario te werken. Op die manier kunnen ook de onvolledige declaraties uitbetaald worden. Maar als de uitslag van de steekproef doorgetrokken wordt, kan geconcludeerd worden dat er in 2015 zo’n 800.000 declaraties zijn goedgekeurd die niet aan de regels voldeden.

Pgb-systeem

Volgens de Volkskrant is een groot deel van de Tweede Kamer het vertrouwen in het pgb-systeem kwijt. Ook binnen het SVB heeft niet iedereen meer vertrouwen in het complexe systeem, wat leidde tot het opstappen van de topvrouw en de tweede man van de organisatie. Wel probeert het SVB nu alle zeilen bij te zetten door pgb-houders en zorgverleners beter te informeren door middel  van flyers, banners en brieven.

Begin september staat het onderwerp pgb weer op de politieke agenda in Den Haag. Dan moet er een knoop doorgehakt worden over het huidige pgb-systeem. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.