Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede hoop voor huishoudelijke hulp door code

Gemeenten en zorgaanbieders hebben een code afgesproken waarin ze zeggen dat niet de prijs, maar de kwaliteit van de zorg leidend moet zijn bij de inkoop.
code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning
Gemeenten die achter de Code staan en deze ondertekenen zullen tarieven betalen die de kostprijs op zijn minst dekken.

Gemeenten, vakbond CNV en bedrijven die achter de Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning staan, willen het werk slimmer organiseren, tegen lagere kosten, maar met behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers.

Decentralisatie

Ze vinden dat de slag om de laagste prijs voor bijvoorbeeld de hulp in de huishouding funest is voor de zorg en de werknemers in de zorg. De Code komt uit de koker van de Transitiecommissie sociaal domein in 2014 door het kabinet is ingesteld om de vinger aan de pols te houden van de decentralisaties.

TSN

Zo kondigde TSN Thuiszorg een vijfde reorganisatie aan waarbij opnieuw 436 hulpen in de huishouding met een vast contract worden ontslagen. Ook wordt er voor 218 hulpen het contract met bepaalde tijd niet verlengd. Voor de rest van de werknemers wordt het salaris met 25 procent verlaagd. Volgens algemeen directeur Zion Jongstra houdt het voor TSN op, als gemeenten massaal stoppen met een redelijke vergoeding van de huishoudelijke hulp.

Code

Hij heeft wel goede hoop, zegt hij tegen Zorgvisie, want in de Code staat een berekening van de kostprijs voor de huishoudelijke hulp. Gemeenten die achter de Code staan en deze ondertekenen zullen tarieven betalen die de kostprijs op zijn minst dekken. Ook voor de toekomst staat er in de Code omschreven hoe licht huishoudelijk werk nodig is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Loondump

Ook FNV maakt zich zorgen over de ‘loondump’ in de thuiszorg als gevolg van het gemeentelijk beleid. Volgens Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn wordt het voor organisaties als TSN onmogelijk gemaakt om kostendekkend te werken en zijn de werknemers hier de dupe van. De vakbond start een kort geding tegen TSN Thuiszorg, omdat de zorgorganisatie de lonen van de medewerkers verlaagt met 25 procent. FNV steunt de Code niet, want vindt de afspraken te vrijblijvend. De vakbond roept iedereen op om 12 september in Amsterdam te demonstreren voor een betere zorg.

Vrijblijvend

De code wordt binnenkort aan alle betrokken wethouders en gemeenteraden gestuurd. De afspraken hierin zijn overigens niet bindend, maar ook niet vrijblijvend. De gemeenten die achter de code staan zijn tot dusver: Amsterdam, Breda, Den Haag, Drimmelen, Enschede, ’s Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Zaanstad, Zeist en de samenwerkende regiogemeenten Drechtsteden Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Zorgorganisaties die de code hebben ondertekend zijn: Cordaan, TSN Thuiszorg, TZorg, Vérian, Vierstroom Hulp Thuis en Zorgkompas

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.